Zo vind je de beste device-oplossing voor je school

Aan het begin van een nieuw schooljaar staan scholen en ouders voor de keus welke laptop en/of tablet leerlingen gaan gebruiken. Hoe kies je de juiste laptop voor school? Wat is het verschil tussen een scholierenlaptop kopen of een ‘gewone’ laptop in de winkel?

In de Digitaliseringsagenda van de Rijksoverheid die voorjaar 2019 werd gepresenteerd, staat niet alleen duidelijk dat de komende jaren verwacht wordt van leerlingen dat zij digitaal geletterd zijn, maar ook dat ‘digitale leermiddelen werken voor de gebruiker’.

Vooral dat laatste is van belang, zegt Ralph van der Baan, Partner Manager bij het team Educatie van HP. Hij constateert dat ouders vaak een consumentenlaptop kopen voor hun kinderen. Maar wat doe je als het apparaat stuk gaat?

‘Het kopen van een nieuwe laptop of garantieafhandelingen neemt tijd in beslag – al die tijd zit die leerling zonder laptop. Dat heeft zo zijn nadelen. Waar het om gaat, is dat het onderwijs door kan gaan. Daar heb je een gespecialiseerde partner voor nodig, die dat faciliteert.’

HP Campus programma

Door middel van het Campus programma biedt HP onderwijsinstellingen en ouders de mogelijkheid om via een van de vier gespecialiseerde onderwijspartner van HP een geschikt apparaat aan te schaffen. Voordelen:

  • aantrekkelijke financieringsmogelijkheden
  • speciaal voor het onderwijs ontworpen laptops
  • service en garantie

Om Campus Partner te worden, moeten bedrijven aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten scholen en ouders terecht kunnen bij een servicedesk. En moeten ze een keuze uit diverse financieringsmogelijkheden kunnen maken.

Speciale scholierenlaptop

HP werkt nu alweer aan de productlijn voor het volgende schooljaar. De nieuwe portfolio zal worden gepresenteerd op de belangrijkste onderwijsbeurzen, zoals de BETT in Londen en de IPON in de Jaarbeurs te Utrecht.

Van der Baan benadrukt dat HP specifiek investeert in computers voor educatie. Die modellen worden gekenmerkt door degelijkheid en duurzaamheid:

  • een steviger behuizing
  • extra sterke toetsenborden
  • duurzame batterijen

Met HP Long Life Batteries zijn leerlingen verzekerd van gegarandeerde prestaties van de batterij tot in ieder geval 1000 cycles (1 cycle = 1 x helemaal leeglopen en weer opladen).

Laptop kwijt in onderhoud

‘Wij bieden ontzorging’, zegt Alex Burggraaf, account manager Educatie bij Vitasys, een van de vier huidige HP Campuspartners. ‘Wij nemen de financiële verplichtingen voor onze rekening en leveren direct aan de ouders. Zij kunnen in een keer betalen of in termijnen van 36 of 48 maanden. Bij problemen zorgen wij samen met de school voor een afbetalingsregeling.’

Burggraaf: ‘Als jij een laptop in de winkel koopt en hij gaat stuk, dan ben je ‘m 4 tot 5 weken kwijt. De school verstrekt dan geen vervangend model. Bij ons krijgt de leerling meteen een leenmodel.’

Vitasys biedt ouders dan ook een verzekering aan. ‘Ze kunnen kiezen uit een drie- of vierjarige verzekering. De scholierenlaptop is dan volledig verzekerd tegen brand- of waterschade, diefstal en val- of stootschade.’

Laptoppakket voor onderwijs

Behalve de financieringsmogelijkheid en verzekering heeft Vitasys nog een aantrekkelijke aanbod voor ouders met leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs: de pakketbundel. Het aanbod bestaat uit diverse bundels (pc + valbestendige hoes + muis + rugzak).

‘Kopen ouders die producten in een winkel, dan zijn ze zeker duurder uit’, zegt Burggraaf. Het voordeel kan oplopen tot 50 euro, afhankelijk van de gekozen pakketbundel. Vitasys levert zowel aan scholen die met Windows werken als aan scholen die met Chromebooks werken.

Tips voor een laptop voor school

Van der Baan vindt het lastig om specifieke producten aan te wijzen. Ook al omdat er scholen zijn die met Windows werken en scholen die onderwijs geven met Chromebooks.
Over het algemeen geeft Van der Baan de volgende adviezen:

  • Binnen het Primair Onderwijs (PO) wordt al vanaf de eerste leerjaren gebruik gemaakt van digitale leermiddelen. We zien binnen het PO steeds meer Chromebooks.
  • Binnen het Voortgezet Onderwijs is er een diverser beeld. Scholierenlaptops moeten in ieder geval tegen een stootje kunnen en de batterij moet het een schooldag volhouden. Hier wordt veel de Probook 11 x360 G3 EE en de Probook 430 G6 gebruikt.

Meer weten over het aanbod scholierenlaptops of hulp nodig om tot de juiste keuze te komen? Bezoek dan de HP Campus-pagina op HP.nl. En lees ook: