
De smartphone gaat de pc op de werkvloer vervangen; sneller dan je denkt. Welke voordelen en uitdagingen komen hierbij kijken voor bedrijven?
Niet te stoppen
De smartphone wordt op termijn het centrum van de zakelijke omgeving. De komst van millennials op de werkvloer (in 2025 ongeveer driekwart de beroepsbevolking) zal de overgang van pc naar smartphone als primaire werkplek alleen maar versnellen. Dat zorgt voor uitdagingen in beveiliging en beheer, maar de ontwikkeling is niet meer te stoppen.
Dat schetst technologie-consultant Ruben Raadsheer van HP. ‘Mobiele devices krijgen steeds meer rekenkracht en mogelijkheden. Voor jongeren is een smartphone hét apparaat dat ze als eerste gebruiken. Ook zakelijk. Op termijn zal het de pc als werkplek vervangen.’
Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Het platform Ik Wil Mobiel Werken stuurt jou elke 2 weken een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. Wil jij geen nieuwe artikelen missen? Meld je dan nu aan.
Content creëren
De smartphone is van oudsher een apparaat waar gebruikers vooral content mee consumeren, schetst Raadsheer. ‘Je leest bijvoorbeeld een mail en geeft dan kort een reactie. Maar nu wordt de smartphone steeds meer een hybride apparaat waarmee je ook content creëert. Dat creëren van informatie wordt in zakelijke omgevingen meestal nog met tablet, laptop of pc gedaan, maar verschuift naar de smartphone.’
Smartphone aan docking
Hoe kan een smartphone de rol van een laptop overnemen? De rekenkracht van mobiele apparaten is de laatste jaren enorm toegenomen en mobiele apparaten nemen door een koppeling met het bedrijfsnetwerk steeds meer de rol van de pc over.
‘Smartphones worden via een docking gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk en eventueel aan een beeldscherm, toetsenbord en muis. Zo vormt het device het centrum van de moderne werkplek’, zegt Raadsheer.
Krimpende ict-budgetten
‘Op dit moment ondersteunen werkgevers vaak meerdere zakelijke apparaten: bijvoorbeeld een smartphone, tablet én laptop. Ict-budgetten staan onder druk en er is steeds minder tijd en geld om al die apparatuur te beheren. In de toekomst zullen bedrijven de smartphone inzetten om het aantal apparaten terug te dringen en het beheer te vereenvoudigen’, aldus Raadsheer.
Hij verwijst naar cijfers van IDC. Dat analistenbureau verwacht dat bedrijven in 2020 gemiddeld 4,3 apparaten per medewerker moeten ondersteunen als het aantal devices dat op de werkvloer wordt gebruikt zo blijft groeien als het nu doet.
Weinig zakelijke apps
Andere grote uitdagingen zijn er volgens Raadsheer onder andere rondom de beschikbaarheid van apps. ‘De smartphone mag dan populair zijn, op dit moment richt slechts 15 procent van de app-bouwers zich op zakelijke mobiele apps.’
‘En slechts 7 procent van de bedrijven hebben eigen mobiele apps ontwikkeld. Sterker nog, van de 500 grootste bedrijven ter wereld heeft maar 1 procent zijn applicaties beschikbaar gemaakt voor een mobiel device’, citeert hij het onderzoek van IDC.
Bestaande software gebruiken op smartphone
Om dat gat te dichten wordt onder meer gezocht naar manieren om bestaande bedrijfssoftware te kunnen gebruiken op mobiele apparaten. ‘Het kost bedrijven teveel als ze voor iedere bedrijfsapplicatie een aparte mobiele app moeten bouwen’, aldus Raadsheer.
‘HP zet met zijn Workspace-dienst in op een platform waarmee traditionele bedrijfsapplicaties (x86/x64) via het mobiele apparaat op een bureaublad of laptop getoond kunnen worden. Bijvoorbeeld als een pagina in Excel om een groter scherm vraagt.’
Hij ziet steeds meer bedrijven die inzetten op mobiel werken standaardiseren naar Windows 10. ‘Windows 10 wordt een universeel besturingssysteem voor verschillende type apparaten.’
Altijd op de hoogte zijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief
Het platform Ik Wil Mobiel Werken stuurt jou elke 2 weken een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen. Wil jij geen nieuwe artikelen missen? Meld je dan nu aan.
Lees ook: