Welke zakelijke laptop koop ik voor mijn werknemers?

Zakelijke laptops kopen voor je medewerkers, het blijft een lastige klus. Hoe maak je de keuze uit het enorme aanbod zakelijke laptops? Hint: let onder andere op de security, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid van het apparaat. 

Zakelijke laptop kopen op basis van persona’s

Zoveel mensen, zoveel wensen. Wat voor de één een prettige laptop is, is het voor de ander helemaal niet. Het is dan ook een stuk praktischer om je medewerkers in te delen aan de hand van persona’s.

De volgende persona’s zijn bijzonder geschikt voor bedrijven met een mix van medewerkers die mobiel werken en medewerkers die vooral op kantoor werken:

1. Mobile trailblazer
2. Office Navigator
3. Cloud Native
4. Creative Pro
5. Power User
6. Frontline Hero

Benieuwd hoe je deze types kunt herkennen én hoe je hun productiviteit verhoogt? Lees dan het artikel waarin we de verschillende persona’s bespreken.

Naast het rekening houden met de bepaalde persona’s binnen je bedrijf, zijn er ook een aantal algemene aspecten waar je op kunt letten als je zakelijke laptops gaat kopen. Die bespreken we hieronder.

Security: een veilige zakelijke laptop

De beveiliging van het device is bij zakelijke laptops van crucialer belang dan bij consumentenlaptops. Als een zakelijke laptop gehackt wordt, liggen immers alle bedrijfsgegevens op straat.

Daarom hebben bepaalde zakelijk laptops een Trusted Platform Module (TPM). Hiermee wordt de hardware versleuteld en zijn je gegevens bijna niet te kraken. Kies dus altijd een laptop met deze optie, zeker als je werknemers veel met bedrijfsgevoelige informatie werken.

Zakelijke laptop beveiligen

HP laptops beschikken bovendien over HP Sure Sense. Het systeem herkent en vernietigt zelfs gloednieuwe malware door middel van deep learning en neural network technology. HP Sure View zorgt er vervolgens met een druk op de knop voor dat omstanders niet mee kunnen kijken op je scherm.

Bij sommige laptops kun je zelfs je laptop ontgrendelen met je vingerafdruk of door middel van gezichtsherkenning. Biometrisch inloggen kan bijvoorbeeld met de laptops van HP.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat is beter? Een hypercomplete laptop met de nieuwste software en geweldige beveiliging die erg ingewikkeld in gebruik is? Of een simpeler model dat minder opties heeft, maar erg gebruiksvriendelijk is? Veel medewerkers zullen toch een stuk vrolijker worden van de laatste optie.

Let ook op het formaat van de laptop. Past deze in de gemiddelde tas? Hoe zwaar is het apparaat en kan het tegen een stootje?

Slimmer vergaderen

Wordt er binnen jouw bedrijf veel online vergaderd? Dan is het belangrijk dat je zakelijke laptops hiervoor geschikt zijn. Je hebt in ieder geval goede audio en video nodig, maar er is meer mogelijk.

Zo hebben veel laptops tegenwoordig noise reduction, waardoor je minder last hebt van achtergrondgeluid. Veel nieuwe zakelijke laptops van HP hebben een Skype-knop, waarmee je direct een vergadering kunt starten.

Design van de laptop

Hoe belangrijk de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid ook zijn, het oog wil ook wat. Vroeger was design vooral bij consumentenlaptops een punt van aandacht. Tegenwoordig wordt ook van zakelijke laptops een mooi ontwerp verwacht. Daarom lanceerde HP in 2019 de HP Dragonfly. Een krachtige laptop met mooi design.

Duurzame zakelijke laptop kopen

Duurzaamheid speelt voor veel bedrijven een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Wist je dat je ook bij de keuze van een zakelijke laptop rekening kunt houden met het milieu? Zo kun je bij sommige laptops gemakkelijk onderdelen vervangen.

Bij HP is duurzaamheid een belangrijk thema. Rob Idink, Managing Director van HP Nederland (HP Inc.), vertelt: ‘Materialen en onderdelen van apparaten die het einde van hun levensduur hebben bereikt, gebruiken we zoveel mogelijk opnieuw. En we maken onze apparaten steeds energie-efficiënter én lichter. Daardoor verbruiken we simpelweg minder materiaal.’

Tweedehands zakelijke laptop kopen

Misschien zijn tweedehands laptops wel ideaal voor jouw bedrijf. Veel modellen kunnen nog prima een tweede ronde mee. Let op, wil je een tweedehands zakelijke laptop kopen? Dan heb je waarschijnlijk geen recht meer op garantie.

Vaak worden laptops refurbished aangeboden. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Het device is gecontroleerd op kwaliteit en functioneren.
  • Kapotte onderdelen worden gerepareerd of vervangen.
  • De data wordt gewist en de software wordt geüpdatet naar de laatste versie.
  • Op refurbished laptops zit vaak garantie.

Lees ook: