
Wil je zakelijke laptops aanschaffen voor je medewerkers? Dan is de beveiliging van de devices een belangrijk aandachtspunt. Sommige security-oplossingen zitten al ingebouwd in de hardware van je laptop, in andere gevallen ben je aangewezen op aparte software.
Veel mkb’ers hebben het idee dat cybercrime hun bedrijf niet zal overkomen. Helaas zijn de cijfers anders. Maar liefst 50% van de mkb-bedrijven zal ooit slachtoffer worden van cybercriminaliteit (bron: cybersecuritymonitor 2018).
Firewall en antivirussoftware niet genoeg
Uiteraard zijn een goede firewall en antivirussoftware belangrijk, maar voor de beveiliging van een zakelijke laptop is dit niet voldoende. Om cybercriminelen te slim af te zijn, moet je een combinatie maken van beveiliging op softwareniveau en op hardwareniveau.
Zakelijke laptop beveiligen met Windows 10
Let op: Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met beveiligingsupdates voor Windows 7!
Koop je nieuwe zakelijke laptops? Grote kans dat ze zijn voorzien van het Windows 10 besturingssysteem. Windows 10 is voorzien van verschillende beveiligingsoplossingen.
Denk bijvoorbeeld aan Windows Defender en een ingebouwde firewall. Deze twee factoren zorgen samen voor beveiliging tegen virussen, malware en spyware voor e-mail, apps, de cloud en online.
BIOS beveiligen
Helaas heb je niets aan deze methoden als hackers hun pijlen richten op je BIOS. Dit onderdeel verzorgt de communicatie tussen je hardware en je besturingssysteem. Veel BIOS’en gebruiken dezelfde code, waardoor hackers snel meerdere systemen kunnen infecteren.
HP Sure Start
Het is dan ook belangrijk om je zakelijke laptop ook op hardwareniveau te beveiligen. HP Sure Start beschermt de BIOS door voor en na het opstarten te controleren of er bijvoorbeeld rootkits zijn die de BIOS willen beschadigen. Is er iets mis? Dan kan de BIOS worden hersteld met een kopie die op een speciale chip staat.
Biometrische oplossingen beveiliging laptop
Beveiliging van je laptop betekent soms ook gewoon zorgen dat een laptop alleen geopend kan worden door geverifieerde gebruikers. Dit kan bijvoorbeeld door technieken als gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners.
Zo liggen je bedrijfsgegevens niet voor het oprapen in geval van diefstal of verlies van het device. De dief/vinder kan de laptop niet zomaar openen.
De blinde vlek van IT
Hackers vinden steeds nieuwe manieren om data te stelen en controle over devices te verkrijgen. Daarom blijft het voor bedrijven belangrijk om van security een prioriteit te maken.
Updates installeren zakelijke laptop
Een van de simpelste oplossingen wordt niet altijd even goed toegepast. Het is belangrijk om je beveiligingsoplossingen geregeld te updaten. Veel medewerkers vergeten dit, of zien het nut er niet van in. Antivirus-software herkent dan bijvoorbeeld de nieuwste virussen niet.
Deze updates moeten vaak worden uitgevoerd door de medewerkers zelf. Het is dan ook slim om hen goed uit te leggen waarom deze updates van belang zijn. Zij zijn tenslotte de poort waar de meeste cybercriminelen naar binnen komen.
HP Manageability Intergration Kit (MIK)
Krijgen je medewerkers zakelijke laptops van HP? Dan kun je als systeembeheerder alle updates automatisch laten doorvoeren met de HP Manageability Integration Kit (MIK). Je hoeft hiervoor niet fysiek op de laptops te werken.
Device as a Service: DaaS
Je kunt er ook voor kiezen om in één klap volledig functionerende werkplekken aan te schaffen. Dit kan door middel van een oplossing als DaaS. Je medewerkers krijgen dan voor een vast bedrag per maand veilige hardware, ondersteuning en IT-services. Het maakt niet uit of het gaat om een desktop, laptop, smartphone of zelfs een tablet.
Whitepaper De grootste securityrisico’s
Hackers en andere kwaadwillenden vinden steeds nieuwe manieren om data te stelen en controle over devices te verkrijgen. In deze whitepaper lees je hoe je deze grote securityrisico’s aanpakt.