Zakelijke laptop of consumentenlaptop: de verschillen

Nieuwe laptops nodig voor je medewerkers? Dan kun je kiezen tussen een zakelijke laptop en een gewone consumentenlaptop. Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, maar ze hebben belangrijke verschillen met elk voor- en nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

Verschil zakelijke laptop en consumentenlaptop

De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops komen vooral door de specifieke eisen waaraan de devices moeten voldoen. Consumenten hebben andere verwachtingen van hun laptop dan de medewerkers van jouw bedrijf. Die verschillen zitten vooral in:

Klik op een van de bovenstaande links om direct naar meer uitleg over het bijbehorende verschil te springen. Helemaal onderaan dit artikel vind je een handige tabel met overzicht van alle verschillen.

Beveiliging zakelijke laptop

Voor veel bedrijven is het belangrijk dat de laptops van hun medewerkers aan de hoogste beveiligingseisen voldoen. De risico’s zijn namelijk een stuk ernstiger dan voor consumenten. Zo kan een datalek flinke reputatieschade èn een boete door de Autoriteit Persoonsgegevens opleveren.

De standaard antivirusbescherming van consumentenlaptops is dus niet voldoende. Als zo’n laptop gestolen wordt, liggen je bedrijfsgegevens toch nog op straat. Om dit te voorkomen, hebben veel zakelijk laptops een zogenoemde Trusted Platform Module (TPM). Deze module versleutelt de hardware en zorgt ervoor dat je gegevens bijna niet te kraken zijn.

Laptop ontgrendelen met vingerafdruk

Veel zakelijk laptops hebben de mogelijkheid om de laptop te ontgrendelen door middel van je vingerafdruk of middels gezichtsherkenning. Biometrisch inloggen kan onder andere met de laptops van HP.

Inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning wordt steeds veiliger, mede doordat de beveiligingsexperts van HP samen met ethische hackers werken om de veiligste zakelijke laptops te bouwen.

Privacy beeldscherm

Werken je medewerkers veel buiten de deur? Dan loop je het risico dat pottenkijkers meekijken op het beeldscherm en zo gevoelige informatie zien. Een handige oplossing is HP Sure View. Dit is een elektronisch privacyfilter die ervoor zorgt dat niemand kan meekijken op het scherm van je zakelijke laptop.

Accu laptop

De accu van zakelijke laptops gaat vaak langer mee dan die van consumentenlaptops. Handig voor als je medewerkers flexibel werken. Is de laptop onderweg toch leeg en is er geen stopcontact in de buurt? Dan is een extra accu een uitkomst. Bij veel zakelijke laptops kun je de accu namelijk eenvoudig vervangen.

Er zijn zelfs zakelijke laptops waarbij je de extra accu vast kunt klikken aan connectoren aan de onderkant of achterkant van je device.

Aansluitmogelijkheden

De zakelijke laptop en consumentenlaptop hebben vaak totaal verschillende aansluitmogelijkheden. Zo vind je bij consumentenlaptops vaak de nieuwste opties, denk bijvoorbeeld aan de Thunderbolt-poorten. De gemiddelde zakelijke laptop ondersteunt juist veel oudere technologieën die nog aanwezig zijn op kantoor.

Docking station aansluiten

Een groot voordeel van zakelijke laptops is dat ze steeds vaker voorzien zijn van een speciale connector voor docking stations. Je klikt de laptop in het station en kunt meteen aan de slag. Alle accessoires zijn in één keer aangesloten. Ideaal voor medewerkers die veel van werkplek wisselen.

Je kunt zo’n docking station op de werkplek op kantoor, maar ook op de thuiswerkplek installeren. Zo is je medewerker altijd binnen een handomdraai productief.

Design

Natuurlijk gaat het bij een zakelijke laptop vooral om het innerlijk, maar het oog wil ook wat. Oorspronkelijk waren het vooral de consumentenlaptops die met prachtige designs op de proppen kwamen. Denk aan de populariteit van Apple.

Toch is de zakelijke laptop de afgelopen jaren met een inhaalslag bezig op het gebied van design. Zo heeft HP bijvoorbeeld de Elite-lijn, een serie met superveilige laptops en 2-in-1 convertibles met een prachtig uiterlijk.

Materiaal en bouwkwaliteit

Zakelijke laptops worden over het algemeen meer verplaatst dan consumentenlaptops. Zeker als je medewerkers veel flexibel werken. Het is dus extra belangrijk dat de laptop tegen een stootje kan.

De zakelijke laptops zijn hierop berekend en gaan niet direct kapot als ze van een bureau vallen. Sommige modellen kunnen er zelfs tegen als er koffie overheen gestoten wordt.

Tabel: alle verschillen op een rij.

In het volgende overzicht zie je alle belangrijkste verschillen tussen de zakelijke laptop en consumentenlaptop op een rij.

Categorie Zakelijke laptop Consumentenlaptop
Beveiliging Sterke beveiliging om bedrijfsgegevens te beschermen. Relatief zwakke beveiliging.
Accu Gaat lang mee, is vaak ook uit te breiden. Gaat niet zo lang mee.
Aansluitmogelijkheden Niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar ook legacy-aansluitingen voor op kantoor. Vaak de nieuwste mogelijkheden, zoals Thunderbolt.
Design Traditioneel minder nadruk op uiterlijk. Vaker innovatief design.
Materiaal Kan tegen een stootje. Relatief kwetsbaar.

 

Waar moeten bedrijven met 100+ medewerkers op letten bij de aanschaf van laptops?

Wanneer je veel medewerkers moet voorzien van laptops, kun je dat het beste op een goed georganiseerde manier aanpakken. In plaats van dat je voor elke medewerker afzonderlijk bepaalt welke zakelijke laptop het meest geschikt is, kun je het personeelsbestand indelen in persona’s.

Bepaal voor elke persona welke behoeften er zijn op het gebied van laptopspecificaties en accessoires. Vervolgens kun je deze centraal uitrollen. Tip: het kan handig zijn om hierbij gebruik te maken van een dienst als Windows Autopilot.

Veilig thuiswerken

Tegenwoordig werken steeds meer medewerkers thuis, is het dan slim om ze een zakelijke laptop mee te geven, of juist een consumentenlaptop? In de meeste gevallen is de zakelijke laptop een betere keuze, vanwege de uitgebreidere beveiligingsopties.

Ook op de thuiswerkplek lopen medewerkers namelijk het risico om in aanraking te komen met cybercrime. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een foute e-mail, of het klikken op een verkeerde link. Een goede laptopbeveiliging kan dan een wereld van verschil maken.

Lees ook

 

Intel, het Intel logo, Intel Inside, Intel Core en Core Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen.

Veelgestelde vragen over de zakelijke laptop

Wat is het verschil tussen een zakelijke laptop en een gewone laptop?

Veel mensen vragen zich af of ze wel echt een zakelijke laptop nodig hebben. Deze zijn namelijk vaak duurder dan standaard laptops. Het antwoord is meestal ja, er zijn grote verschillen op het gebied van beveiliging, accuduur, aansluitmogelijkheden, design en materiaal. Lees hier meer over de verschillen.

Is een zakelijke laptop beter beveiligd dan een gewone laptop?

Ja, een zakelijke laptop is over het algemeen beter beveiligd tegen cyberaanvallen. Dat is ook nodig, omdat bedrijven grotere risico’s lopen dan consumenten. Het gevolg van een volledig versleutelde harde schijf kan daar bijvoorbeeld rampzalig zijn. Lees hier meer over cybersecurity.

Hoe kies ik de juiste zakelijke laptop?

Het kiezen van een geschikte zakelijke laptop voor je medewerkers is vaak een flinke opgave, er is namelijk veel keus. Het kan dan helpen om je medewerkers eerst in te delen in persona’s op basis van behoeften. Lees alles over het gebruik van persona’s.