Zakelijke laptop of consumentenlaptop: de verschillen

Nieuwe laptops nodig voor je medewerkers? Dan kun je kiezen tussen een zakelijke laptop en consumentenlaptop. Op het eerste gezicht lijken ze sterk op elkaar, maar ze hebben belangrijke voor- en nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

Verschil zakelijke laptop en consumentenlaptop

De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops komen vooral door de specifieke eisen waaraan de devices moeten voldoen. Consumenten hebben andere verwachtingen van hun laptop dan de medewerkers van jouw bedrijf. De verschillen zitten vooral in:

Klik op een van de bovenstaande links om direct naar meer uitleg over het corresponderende verschil te springen.

Beveiliging zakelijke laptop

Voor veel bedrijven is het belangrijk dat de laptops van hun medewerkers aan de hoogste beveiligingseisen voldoen. De standaard antivirusbescherming van consumentenlaptops is niet voldoende. Als zo’n laptop gestolen wordt, liggen je bedrijfsgegevens toch nog op straat.

Om dit te voorkomen, hebben veel zakelijk laptops een zogenoemde Trusted Platform Module (TPM). Deze module versleutelt de hardware en zorgt ervoor dat je gegevens bijna niet te kraken zijn.

Laptop ontgrendelen met vingerafdruk

Veel zakelijk laptops hebben de mogelijkheid om de laptop te ontgrendelen door middel van je vingerafdruk of middels gezichtsherkenning. Biometrisch inloggen kan onder andere met de laptops van HP.

Inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning wordt steeds veiliger, mede doordat de beveiligingsexperts van HP samen met ethische hackers werken om de veiligste zakelijke laptops te bouwen.

Privacy beeldscherm

Werken je medewerkers veel buiten de deur? Dan loop je het risico dat pottenkijkers meekijken op het beeldscherm en zo gevoelige informatie zien. Een handige oplossing is HP Sure View. Dit is een elektronisch privacyfilter die ervoor zorgt dat niemand kan meekijken op het scherm van je zakelijke laptop.

Accu laptop

De accu van zakelijke laptops gaat vaak langer mee dan die van consumentenlaptops. Handig voor als je medewerkers flexibel werken. Is de laptop onderweg toch leeg en is er geen stopcontact in de buurt? Dan is een extra accu een uitkomst. Bij veel zakelijke laptops kun je de accu namelijk eenvoudig vervangen.

Er zijn zelfs zakelijke laptops waarbij je de extra accu vast kunt klikken aan connectoren aan de onderkant of achterkant van je device.

Aansluitmogelijkheden

De zakelijke laptop en consumentenlaptop hebben vaak totaal verschillende aansluitmogelijkheden. Zo vind je bij consumentenlaptops vaak de nieuwste opties, denk bijvoorbeeld aan de Thunderbolt-poorten. De gemiddelde zakelijke laptop ondersteunt juist veel oudere technologieën die nog aanwezig zijn op kantoor.

Docking station aansluiten

Een groot voordeel van zakelijke laptops is dat ze steeds vaker voorzien zijn van een speciale connector voor docking stations. Je klikt de laptop in het station en kunt meteen aan de slag. Alle accessoires zijn in één keer aangesloten. Ideaal voor medewerkers die weinig op kantoor werken.

Design

Natuurlijk gaat het bij een zakelijke laptop vooral om het innerlijk, maar het oog wil ook wat. Oorspronkelijk waren het vooral de consumentenlaptops die met prachtige designs op de proppen kwamen. Denk aan de populariteit van Apple.

Toch is de zakelijke laptop de afgelopen jaren met een inhaalslag bezig op het gebied van design. Zo heeft HP in 2019 de HP Dragonfly gelanceerd. Een superlichte laptop die er prachtig uitziet.

Materiaal en bouwkwaliteit

Zakelijke laptops worden over het algemeen meer verplaatst dan consumentenlaptops. Zeker als je medewerkers veel flexibel werken. Het is dus extra belangrijk dat de laptop tegen een stootje kan.

De zakelijke laptops zijn hierop berekend en gaan niet direct kapot als ze van een bureau vallen. Sommige modellen kunnen er zelfs tegen als er koffie overheen gestoten wordt.

Lees ook