Werkplek inrichten

19 mrt, 2015

Is een desktop nog van deze tijd?

Kantoren staan nog vol desktops, terwijl werknemers vooral boven hun smartphone of tablet hangen. Kan het logge apparaat bij het grofvuil? De voor- en nadelen van de desktop.

3 minuten

Kenmerkend van het nieuwe werken is overal en altijd kunnen werken. Bedrijven die overstappen op het nieuwe werken houden daar ook rekening mee bij het inrichten van hun kantoor. Ze creëren flexibele werkplekken, mogelijkheden om in te loggen met diverse devices, verschillende soorten overlegplekken, én tafels met desktops.

Maar zijn die desktops nog echt nodig? Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor de desktops definitief het veld moeten ruimen, of niet? Overwegingen om de desktop al dan niet in de ban te doen:

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

1. Productieve werknemers

Belangrijke afweging is wanneer de werknemer het meest productief is. Achter een desktop, of juist op een mobiele device? Daar blijkt geen eenduidig antwoord op te geven. Het voordeel van mobiele devices is dat het in de meeste gevallen efficiënter werken stimuleert. Bondigere mailtjes, minder printen en het live uitwerken van meetings bevordert de productiviteit.

Het klinkt dus verleidelijk om compleet over te stappen op tablets en smartphones. Maar dat brengt wel een ander gevaar met zich mee. Want efficiënt werken kan doorslaan in vluchtig werken: over belangrijke zaken heenlezen en mails maar half lezen alvorens een antwoord te sturen.

Het kan dus de kwaliteit van het werk in gevaar brengen. Ook blijken mensen die vooral op mobiele devices werken vaker lange dagen te maken. Terwijl 10 uur naar een scherm turen, de kwaliteit ook niet ten goede komt.

2. Clean-desk-policy introduceren

Een desktop neemt altijd veel ruimte in op het bureau, meestal gepaard gaande met een hoop snoeren. De stap naar meer zooi op het bureau is dan snel gezet. Meer troep, betekent meer wanorde en dus veel tijd kwijt aan het terugvinden van dat éne papiertje. Tijdrovend en niet productief.

Een opgeruimd bureau levert bovendien ook een opgeruimd hoofd op. Een mobiel device neemt een stuk minder ruimte in beslag. En omdat personeel daarbij niet gebonden is aan een specifieke werkplek, nodigt het ook meer uit tot een werkende clean-desk-policy.

3. Krachtige computers nodig

Welk werk moet op de computer worden uitgevoerd? Dat is een essentiële vraag die je jezelf moet stellen voor je besluit compleet over te stappen. Want hoewel tablets en smartphones steeds beter uitgerust zijn, kunnen ze nog niet alle complexe werkzaamheden aan die een desktop wel makkelijk aankan.

Zelfs een laptop gaat haperen bij de meest zware programma’s. Het is dus belangrijk om in de overweging mee te nemen of mobiele devices het werk en de programma’s wel aankunnen.

4. Let op de gezondheid

Desktops staan vaak zo opgesteld dat ze aan alle ergonomische regels voldoen. Voor mobiele devices – zeker de laptop en tablet – is dat ook mogelijk, mits er allerhande accessoires voor wordt aangeschaft.

Een losse muis, toetsenbord en laptophouder is toch wel een vereiste voor werknemers die langere tijd achter hun tablet of laptop werken. En vervolgens ook nog aan u de taak om personeel te stimuleren daar ook daadwerkelijk gebruik van te maken, om te voorkomen dat ze rsi- of rugklachten krijgen.

Combineer de desktop

De desktop staat voorlopig dus zeker nog niet te verstoffen op het bureau. Tegelijkertijd is het ook zeer onverstandig om mobiele devices koste wat kost te verbieden. Een combinatie van beiden, zoals veel flexkantoren momenteel hebben, ligt dan ook voor de hand.

De beste keuze maak je door de wensen en behoeften van de medewerkers in kaart te brengen. Zoek uit wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren, hoe ze zelf het prettigst werken en besteed aandacht aan een goede werk-privébalans voor het personeel.

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP

Lees ook

 

Beeld: Loozrboy via Flickr