8 mobiele werkplektrends waar je wat mee moet

Benieuwd naar de trends van 2021 op het gebied van mobiel werkplekbeheer? Ontdek hoe je als bedrijf geld bespaart, de productiviteit verhoogt én de beste werknemers aantrekt.

Trends 2021 werkplekbeheer

Een moderne werkplekstrategie verhoogt de productiviteit en bespaart geld. Bovendien is het goed voor je imago als werkgever. Zeker wanneer je op zoek bent naar (jonge) IT’ers, kan een hippe en moderne werkplek net het verschil maken. Op welke trends van 2021 moet je inspelen?

1. Zakelijke werkplek personaliseren

De medewerker van nu is een ervaren digitale consument. Hij is gewend aan een omgeving die je zelf kunt personaliseren. Door de werkplek aan te passen aan de persoon, kan werkplektechnologie kenniswerkers helpen efficiënter, productiever en gemotiveerder te werken.

Zo heeft een datascientist een heel andere behoefte dan een frontdeskmedewerker. Door gebruik te maken van persona’s, kun je hier handig op inspelen. Zo lever je maatwerk, maar blijft de hoeveelheid werk voor de IT-afdeling goed te overzien.

2. De gebruiker als startpunt nemen (ipv het device)

Werknemers gebruiken meer dan één apparaat voor hun werk. Waar vroeger alleen op de desktop werd gewerkt, wisselen medewerkers nu tussen laptop, tablet en smartphone. Daardoor wordt het voor IT-afdelingen steeds belangrijker een geïntegreerde benadering toe te passen bij het beheer van mobiele, traditionele en hybride apparaten.

Unified Endpoint Management (UEM) maakt het voor beheerders mogelijk om alle werkplekomgevingen op alle apparaten te beheren. Door de groeiende diversiteit aan apparaten, apps en cloud-resources gezamenlijk te beheren, kun je medewerkers zakelijk dezelfde gebruikservaring geven als privé.

3. Trends in 2021: de cloud als nieuwe standaard

Een belangrijke trend in 2021 is dat werkplekken niet langer gebonden zijn aan een locatie of apparaat. De cloud speelt hier een fundamentele rol in. Je werknemers kunnen via deze weg altijd hun persoonlijke werkplek benaderen binnen de browser.

Tip: zo kun je de cloudwerker faciliteren

Het maakt hiervoor niet uit waar je bent of welk apparaat je gebruikt. De werkplek in de cloud geeft altijd toegang tot de werkomgeving die alle apps, documenten, digitale identiteiten en diensten bevat. Werk wordt steeds meer een status die kenniswerkers op elk moment en op elke plek kunnen (de-)activeren.

4. Ziekmeldingen en inwerkprocessen automatiseren

Binnen het ITIL-framework heeft IT-servicemanagement (ITSM) de laatste decennia zeer efficiënt processen ontwikkeld en geïmplementeerd. Flexibele ITSM-oplossingen kunnen nu ook worden ingezet voor andere bedrijfsprocessen.

Zo gaat Internet of Everything het voor bedrijven mogelijk maken om best practices en functies van ITSM in te zetten voor diensten in andere disciplines, zoals HR of finance. In HR kan deze servicification bijvoorbeeld processen automatiseren en optimaliseren.

Denk hierbij aan:

  • het inwerkproces van nieuwe werknemers
  • het beheren van vakantieverzoeken
  • het registreren van ziekmeldingen

5. Datascience wordt steeds belangrijker

Voor IT-afdelingen liggen er in 2021 kansen op het gebied van datascience. Je kunt bestaande data namelijk gebruiken om interessante dashboards te maken. Hiermee kun je in realtime bedrijfsprocessen inzien, waarmee je kunt inspelen op kansen.

Het wordt ook mogelijk om defecten in apparaten nauwkeurig te voorspellen door geautomatiseerde algoritmes te gebruiken. Deze kunnen piepkleine afwijkingen herkennen die ons als mensen helemaal niet opvallen. Met als voordeel dat je predictive maintenance op bijvoorbeeld de devices kunt toepassen en zo productiviteitsverlies voorkomt.

6. Trends in 2021: werken met gevouwen, gerolde of geprojecteerde schermen

Omdat we door cloud-based werken via de browser toegang hebben tot onze werkplek, wordt het mogelijk om elk scherm dat met internet is verbonden te gebruiken voor het werk.

Daarnaast wordt het idee van opvouwbare of inklapbare schermen steeds populairder. In de toekomst wordt het zelfs mogelijk om elk oppervlak te gebruiken als scherm, waardoor de werkplek waarschijnlijk nog flexibeler wordt.

7. Wearables en VR als verlengstuk van de laptop

Databrillen, fitnesstrackers en andere wearables worden steeds populairder. Ook op de werkvloer. In de zorg, de logistiek en de industrie gebruiken weel werknemers al dergelijke wearables.

VR-brillen kunnen werknemers bijvoorbeeld helpen door het afbeelden van extra informatie of stappen in een bepaald proces. En een vergadering met mensen aan de andere kant van de wereld kun je met VR bijvoorbeeld een stuk realistischer maken.

8. Efficiënter werken in de Smart Office

De voortdurende vooruitgang bij het integreren van werkplekbeheeroplossingen verhoogt de efficiëntie van veel processen. Een online uitnodiging kan bijvoorbeeld verschillende stappen in werking zetten om een vergadering te regelen.

Denk hierbij aan het boeken van de kamer, het klaarzetten van de beamer, het telefoonsysteem en zelfs de verwarming in de kamer inregelen, afhankelijk van het aantal deelnemers.

Sommige kantoren zijn al heel ver met het integreren van slimme oplossingen. Zo is het nieuwe kantoor van HP helemaal ingericht op mobiel werken en beter vergaderen.

Meer weten?

Bewaren

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste werkplek trends 2021?

De belangrijkste trends zijn onder meer personalisatie, data en de bredere uitrol van de cloud. Ontdek alle acht trends 2021.

Welke IT-technologieën worden trends in 2021 en verder?

De trends op het gebied van IT-technologieën draaien allemaal om data. Denk aan Coginitive computing en quantum computing. Lees meer over tech-trends in 2021.

Hoe kan ik de werkplek van mijn medewerkers verduurzamen?

Een goed begin om de werkplek van je medewerkers te verduurzamen is de aanschaf van een duurzame devices. Ontdek waar je op moet letten bij de aanschaf van een duurzame laptop.