Wat is de ideale flexibele werkplek om productief te werken?

Een vergaderzaal, brainstormruimte, stiltelokaal, belhoek, en een informele ruimte. In welke flexibele werkplek is je personeel het meest productief?

Flexibel werken is meer dan een grote kantoortuin inrichten waarin niemand meer zijn ‘eigen’ vaste werkplek heeft. Wil je het optimale uit je werknemers halen bij het nieuwe werken? Dan moet de flexibele werkplek divers zijn.

Het aanbod van werkruimtes moet voldoende gevarieerd zijn, zodat werknemers op ieder moment van de dag een werkplek kunnen opzoeken die past bij de activiteit die ze op dat moment willen verrichten.

Aanbod flexibele werkplekken cruciaal

85 procent van de werknemers in een flexibelwerkplekconcept met veel keuze stelt dat ze dankzij hun werkomgeving productief kunnen werken. Van de werknemers die echter een weinig gevarieerd aanbod in werkruimtes hebben, stelt slechts 35 procent dat de werkomgeving hen in staat stelt productief te werken.

Dat blijkt althans uit onderzoek van Leesman uit 2014. Dit Amerikaanse bedrijf meet de effectiviteit van iedere werkomgeving en heeft meer dan 120.000 werknemers werkzaam in 1.000 gebouwen ondervraagd.

ideale flexibele werkplek cijfers

Brainstormplek, stilteruimte en statafel

Om mobiel werken tot een succes te maken, moet er dus voldoende keuze aan kantoorruimtes zijn. Gaan je werknemers brainstormen? Dan willen ze in een inspirerende omgeving zitten waar hun creativiteit optimaal tot hun recht komt.

Is het een korte meeting om de stand van zaken door te nemen? Dan bevordert een hok met een statafel de productiviteit. En moet er een rapport uitgewerkt worden, dan wil de werknemer een stilteruimte kunnen opzoeken. Het kan daardoor best zo zijn dat een werknemer op één dag op meerdere plekken werkt. Hij bekijkt per activiteit welk kantoorconcept het beste aansluit.

Werknemer is het meest flexibel

‘De data tonen aan dat het met flexibele werkplekconcepten vreselijk kan misgaan, maar dat als ze goed worden opgezet werknemers significant meer tevreden zijn’, zegt Gideon van der Burg, Managing Director Benelux Leesmanindex.

‘Het geheim zit hem dus vooral in de variëteit in kantoorruimten die je als werkgever biedt. De meest flexibele component van een flexibel-werkplekconcept is de medewerker, maar alleen als de werkomgeving, de technologie en het management hem die kans bieden.’

Lees ook: