Hoe ziet het kantoor van de toekomst eruit?

Het design van de werkplek wordt steeds belangrijker nu werknemers niet meer verplicht van 9 tot 5 op kantoor zitten. Het moet inspireren en motiveren, werknemers moeten zich er welkom voelen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Welcome home. Oops, we meant: welcome to work’, deze quote van Spaces illustreert hoe de werkplek van nu moet aanvoelen. Spaces bevordert mobiel werken door wereldwijd flexibele kantoren aan te bieden.

Mensen werken tegenwoordig het beste in een omgeving waar ze zich prettig voelen, die hen gemak biedt, maar ook kan verrassen, gelooft Martijn Roordink, oprichter en directeur van Spaces.

‘Goed design zorgt ervoor dat mensen zich prettig en comfortabel voelen’, stelt Roordink op MT.nl. ‘Door de dynamiek van een omgeving worden mensen vaak ook gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen.’

Productiever werken

Maar maakt een mooi en hip ingericht kantoor werknemers ook echt productiever? Ja dus. Althans, als we het onderzoek van Gensler mogen geloven. Sinds 2008  zijn de criteria voor een productief kantoor flink veranderd, merkt het Amerikaanse architectenbureau op. Dat komt niet alleen door de nieuwste technologische ontwikkelingen, maar ook doordat werknemers flexibeler zijn gaan werken.

Kantoortuin heeft tegenovergestelde effect

Toch bevordert een hip ingericht kantoor niet per definitie de productiviteit. Het gaat er namelijk vooral om hoe het is ingericht, blijkt uit het onderzoek van Gensler.

Grote kantoortuinen verminderen niet alleen de prestaties met 6 procent, ook de samenwerking neemt met 20 procent af, terwijl de tijd die werknemers besteden aan individueel gefocust werken toeneemt met 13 procent. Vreemd, want een kantoortuin is juist ooit bedacht om de samenwerking te bevorderen.

Tips voor het beste design

Maar welke design is dan wel geschikt om mobiele werkers in de juiste flow te krijgen en te houden? Een paar heel diverse tips om je op weg te helpen.

#1. Creëer diverse ruimtes

Het voordeel van mobiel werken is dat je zelf kunt kiezen waar je op welk moment het prettigst werkt. Dat voordeel moet ook op kantoor terug te vinden zijn, aldus Gensler. Wat betekent dat concreet? Creëer de juiste balans tussen ruimtes om in samen te werken en ruimtes waarin werknemers zich kunnen terugtrekken voor concentratie.

#2. Voeg groene elementen toe

‘Een groene omgeving reduceert stress en verhoogt de concentratie’, stelt Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Planten op de werkplek hebben een positief effect op de productiviteit, vooral bij taken die een beroep doen op de creativiteit.’

Nog een stapje verder gaat geluidsexpert Julian Treasure. In zijn TED-talk stelt Treasure dat het geluid van zingende vogels de productiviteit verdrievoudigt. ‘Van oudsher weten we dat het veilig is als de vogels zingen. Daar ontspannen we door. Maar het is ook de alarmklok van de natuur en daar worden we juist alert door. Kalm en alert is een hele goede staat om in te zijn.’

Als overtreffende trap kun je je medewerkers ook stimuleren buiten te gaan werken. Een tuinkantoor creëren dus.

#3. Maak het comfortabel

Veel werknemers voelen zich niet bepaald comfortabel in hun werkomgeving, stelt TNO in een serie rapporten. Dat heeft vooral een praktische reden: maar liefst 70 procent van de Nederlandse gebouwinstallaties functioneert niet naar behoren.

Door taakgebonden werkplekken te introduceren en zo het oppervlakte efficiënter te gebruiken, wordt zowel energie als vierkante meters bespaard. Helemaal comfortabel wordt het als de temperatuur en ventilatie individueel instelbaar is en werknemers de gebruikerstool simpel kunnen instellen en aanpassen via hun computer of mobiele telefoon.

#4. Kies de juiste kleur muur

Let tot slot bij het opnieuw designen ook op welke kleur je in welke ruimte gebruikt. Zo leidt rood tot meer accuraat werk, terwijl blauw de creativiteit stimuleert, aldus een onderzoek van de University of British Columbia.

De ruimtes die bedoeld zijn voor brainstormsessies moeten dus voorzien worden van een blauwe muur of accent om de productiviteit en creativiteit te bevorderen, terwijl gedetailleerd werk juist beter in de rode kamer kan worden uitgevoerd.

Inspirerende voorbeelden van kantoordesign

Meer inspiratie nodig om het design op je kantoor onder handen te nemen? Kontor is het Pinterest voor de managers. Menig bedrijf heeft zijn kantoorinrichting op deze site gedeeld. Ook Nederlandse bedrijven. Altijd leuk om even te neuzen hoe het er bij de buurman vanbinnen uit ziet.

Naast design ook benieuwd naar de technologische aspecten van de werkplek van de toekomst? Bekijk dan het gratis webinar.

Lees ook:

 

 

 

 

Beeldcredits: Spaces vestiging Den Haag