Alles over Intel vPro: de voordelen voor IT en eindgebruikers

Intel vPro systemen zijn betrouwbare pc’s voor eindgebruikers die je op afstand kunt beheren. Wat zijn hier de voordelen van? We spreken erover met Raymond Drielinger, externe pre-sales HP en Marc Beckers, Enterprise Client Solutions Specialist bij Intel.

Hoe werkt beheer op afstand met Intel vPro?

Raymond komt in zijn functie vaak bij bedrijven om in de praktijk te laten zien wat de mogelijkheden zijn van Intel vPro. Hij merkt dat veel organisaties die al beschikken over vPro pc’s, zich niet bewust waren van de toepassingen. Toen medewerkers massaal moesten thuiswerken begin 2020, bewees het systeem al snel zijn waarde.

“Veel organisaties stuurden hun mensen naar huis om op het corporate netwerk te werken door middel van een VPN. Als aan die VPN iets mankeerde, dan kon de helpdesk hen niet helpen”, vertelt Raymond.

Met Intel vPro was dit juist wel mogelijk. “Wanneer vPro geactiveerd is, kan de computer zelfs op afstand aangezet worden en wordt ingegrepen wanneer iets misgaat. Zo kun je als IT-afdeling meer efficiënt support leveren aan eindgebruikers.”

Een veilig gevoel voor eindgebruikers

“Je kunt als IT-afdeling altijd verbinding maken met de PC van de eindgebruiker,  onafhankelijk van status van PC”, vult Marc aan. “Je kunt dan volledig de controle overnemen en opstartproblemen, verbindingsproblemen of andere issues verhelpen. Dat is zelfs mogelijk als de pc uit staat, dit wordt ook wel ‘out-of-band‘ genoemd.”

Hij vertelt dat dit voor veel medewerkers een gevoel van zekerheid en veiligheid geeft. “Zelfs als zij thuis aan het werk zijn, kan de helpdesk helpen.” Met Intel vPro kun je kunt zowel binnen als buiten de firewall contact maken, in de cloud, via de LAN-interface of via WiFi.”

Toepasbaar in hardware voor meetingrooms

Intel vPro is niet alleen beschikbaar voor notebooks en desktops. Het is ook beschikbaar voor computers in meetingrooms. “Deze zijn vaak lastig te bereiken wanneer er zich een probleem voordoet. Met onze technologie kan je deze ook op afstand beheren”, vertelt Marc.

Biedt Intel vPro een betere performance dan alternatieven?

Marc legt ook uit dat een Intel vPro pc hoge performance biedt en bijzonder robuust en betrouwbaar is. Dat is extra belangrijk nu er veel wordt thuisgewerkt. “Er worden veel samenwerkingstools als Microsoft Teams gebruikt, naast de standaard applicaties zoals Office. Dat geeft een zekere belasting voor de pc, je hebt een machine nodig die dat aankan, zoals een Intel vPro pc.”

Wat maakt dit systeem beter dan software om op afstand mee te kijken?

Een belangrijk voordeel is dus dat het bij Intel vPro niet nodig is om het apparaat aan te hebben staan om een supportmedewerker mee te laten kijken. Raymond vertelt waarom dat zo handig is. “Van de week liet ik een update uitvoeren, maar kreeg ik een blue screen. Dan zit je als gebruiker in een situatie waarin je niets kunt doen.”

Het is in zo’n geval niet mogelijk om software als teamviewer op te starten. Meestal zal dus een vervangend apparaat langsgebracht worden die ingesteld wordt voor de gebruiker. Dat hoeft niet als Intel vPro geactiveerd is. “Via deze technologie kan de helpdesk deze situatie wèl bekijken en zoeken naar oplossingen.”

Marc vult aan: “Een blue screen komt niet zo vaak voor, maar het kost wel erg veel tijd om het op te lossen. Als dit sneller kan door middel van Intel vPro, scheelt dat veel tijd en geld.”

De belangrijkste voordelen van Intel vPro worden ook in dit filmpje duidelijk uitgelegd:

Hoe veilig is Intel vPro?

Intel vPro pc’s beschikken over uitgebreide hardware-geïntegreerde beveiligingsfuncties. Zo beschermt Intel Hardware Shield het systeem op elke laag: hardware, BIOS/ firmware, hypervisor, virtuele machines, besturingssysteem en applicaties.

Deze beveiliging wordt ingedeeld in drie groepen:

  • Below-the-OS-Security: Hierbij wordt onder het besturingssysteem beveiligd tegen aanvallen op firmware- en hardwareniveau.
  • Applicaties en gegevens worden beter beschermd door middel van hardware-versnelde virtualisatie en versleuteling.
  • Hardwareondersteuning waarmee geavanceerde bedreigingen zoals control-flow hijacking, ransomware en cryptomining aanvallen snel worden gedetecteerd en opgeruimd.

Samenwerking met HP

Om security nog meer te kunnen garanderen, werkt Intel voor vPro samen met HP. Raymond vertelt over deze samenwerking: “Naast de beveiligde techniek in de hardware van Intel, wordt ook door HP op dat niveau gefocust op security.”

“Zo is er bijvoorbeeld HP Sure Start, hierbij zit op het moederbord een reservekopie met het BIOS. Het systeem wordt continu gecontroleerd of er gerommeld is aan het BIOS. Is dat het geval? Dan wordt realtime de HP BIOS teruggeschreven en wordt de andere variant gerapporteerd.”

Er wordt ook veel samengewerkt met antivirussoftware leveranciers. “Wij ondersteunen de software bij het efficiënter beschermen tegen en sneller detecteren van malware, ransomware en cryptomining aanvallen.”

Hoe kun je geld en energie besparen met Intel vPro?

In bepaalde gevallen is het mogelijk om met behulp van Intel vPro direct energie te besparen. “Zo sprak ik laatst een bedrijf met heel veel eindgebruikers, waar de systemen op kantoor die benaderd werden door de thuisgebruikers, 24/7 stroom slurpten”, vertelt Raymond.

Tip: lees hier meer over duurzaamheid voor IT-afdelingen.

Dat kostte niet alleen veel energie en dus geld, het bedrijf haalde ook de woede van milieuactivisten op zijn dak. “Met behulp van Intel vPro konden de computers ‘s nachts uitgezet en ’s morgen terug aangezet worden, dat scheelde veel stroom.”

Lees ook:

Veelgestelde vragen

Hoe werkt beheer op afstand met Intel vPro?

Wanneer vPro geactiveerd is, kan de computer op afstand aangezet worden en wordt ingegrepen wanneer iets misgaat. Zo kun je als IT-afdeling meer efficiënt support leveren aan eindgebruikers.

Biedt Intel vPro een betere performance dan alternatieven?

Er worden veel samenwerkingstools als Microsoft Teams gebruikt, naast de standaard applicaties zoals Office. Dat geeft een zekere belasting voor de pc, je hebt een machine nodig die dat aankan, zoals een Intel vPro pc.

Wat maakt IntelvPro beter dan software om op afstand mee te kijken?

Een belangrijk voordeel is dus dat het bij Intel vPro niet nodig is om het apparaat aan te hebben staan om een supportmedewerker mee te laten kijken.

Hoe veilig is Intel vPro?

Intel vPro pc’s beschikken over uitgebreide hardware-geïntegreerde beveiligingsfuncties. Zo beschermt Intel Hardware Shield het systeem op elke laag: hardware, BIOS/firmware, hypervisor, virtuele machines, besturingssysteem en applicaties.