DaaS versus zelf apparaten aanschaffen, is dat interessant?

Te allen tijde de beschikking over de nieuwste apparatuur en simpel IT-beheer dat de ict-afdeling ontzorgt. Dat zijn de beloften van DaaS (Device as a Service), dat HP in 2016 introduceerde. Is zo’n service ook voor jouw bedrijf interessant?

Servitization wordt steeds meer de norm. Hierbij bieden bedrijven hun producten als dienst aan. Het begon met software: waar je voorheen een licentie voor een specifiek programma kocht, betaal je nu een maandelijks bedrag om toegang te krijgen tot de allernieuwste versie. Microsoft doet het met officepakket Office365, Adobe met Creative Cloud en Salesforce met CRM.

Ook in de consumentenwereld is ‘as-a-service’ aan een opkomst bezig. Bekende voorbeelden zijn private lease (Mobiliteit as a Service), Spotify, Netflix (content) en HelloFresh (maaltijden).

Ook Printing as a Service raakt steeds meer ingeburgerd. Als bedrijf of particulier betaal je een maandelijks bedrag voor je printer, het onderhoud, inkt en papier. De printer waarschuwt de fabrikant als de inkt dreigt op te raken en wanneer de printer toe is aan een revisiebeurt. Als gebruiker heb je er geen omkijken naar.

DaaS ontzorgt

Dat geldt ook voor DaaS. Voor een vast maandelijks bedrag per werkplek heb je de garantie dat je altijd beschikt over de nieuwste technologieën en diensten. Deze zogenoemde managed service bestaat uit hardware, ondersteuning en IT-services. DaaS is schaalbaar, wat betekent dat het is aan te passen aan een veranderd personeelsbestand. Hierdoor zijn jaarlijkse kosten beter voorspelbaar en blijf je als organisatie flexibel.

De grootste voordelen van DaaS zijn ontzorging en het feit dat eindgebruikers altijd beschikken over een up-to-date, werkend device. Of dat nu een desktop, laptop, smartphone of ander mobiel apparaat is. Ict-managers hebben meer tijd voor andere zaken en de productiviteit van medewerkers stijgt omdat ze altijd kunnen werken met de nieuwste (mobiele) devices.

Preventief actie ondernemen

‘DaaS is bovendien een totaaloplossing’, legt Bektas Gultekin van HP Nederland uit. ‘Kies je ervoor om zelf apparatuur aan te schaffen, dan moet je de kosten in één keer vooruit betalen en ben je vervolgens zelf verantwoordelijk voor alle aanverwante services en oplossingen.

DaaS bevat niet alleen de juiste apparaten voor elke taak, maar ook beheer met inzicht. Het fundament van DaaS bestaat namelijk uit tools voor predictive analytics en proactief management.’

‘Dat houdt in dat we preventief actie ondernemen voordat storingen op componentniveau zich voordoen. Omdat we bijvoorbeeld de harde schijf monitoren, kunnen we hem vervangen voordat hij crasht. Gebruikers hebben daardoor geen downtime of frustratie als data verloren gaat, en kunnen zonder problemen doorwerken.’

Met de op Artificial Intelligence (AI) gebaseerde Solution Recommendation-tool van HP bepalen klanten welk device het best bij een gebruiker past. Een mobiele gebruiker heeft immers andere eisen dan iemand die vaak op kantoor is. Ook is er een tool die inzicht geeft in de kosten(besparing) als klanten voor DaaS kiezen.

Consumptiemodel

Hoewel DaaS nog in ontwikkeling is, zijn de eerste reacties positief. Gultekin: ‘In 2016 hebben we het concept geïntroduceerd en afgelopen september volgde een relaunch. Op basis van de ervaringen, feedback en adviezen van onze klanten en partners hebben we toen gekozen voor een drie DaaS-plannen. De plannen kunnen eenvoudig op maat gesneden en geschaald worden, op basis van de wensen van de klant.’

Net als alle grote en nieuwe ontwikkelingen heeft DaaS volgens Gultekin tijd nodig voordat de grote massa het concept omarmt. ‘Maar uiteindelijk verwachten we dat alles naar een as-a-service concept gaat. Kijk je nu op kantoor om je heen, dan zie je al dat de beveiliging, het bedrijfsrestaurant en de postkamer zijn geoutsourced. Printers zitten in een maandcontract, meubilair wordt gehuurd, auto’s worden geleased en ga zo maar door.’

‘Alleen werkplekken worden nog traditioneel aangeschaft. DaaS maakt het mogelijk om ook die als consumptiemodel aan te bieden.’ Dat, zo besluit Gultekin, bespaart kosten, maakt bedrijven flexibeler, schaalbaarder en zorgt dat ze zich meer kunnen focussen op hun core business.

Meer weten over DaaS? Kijk op de site van HP

 

Denk bij Daas ook aan de HP Elitebook x360


Kracht en snelheid met een optionele Intel® Core™ i7 vPro™-processor

Intel, het Intel logo, Intel Core, Intel vPro, Core Inside en vPro Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen.