DaaS versus zelf apparaten aanschaffen, is dat interessant?

Device as a Service (DaaS) draait erom dat je altijd de nieuwste apparatuur hebt, zonder ingewikkeld IT-beheer. De ict-afdeling is zo volledig ontzorgd. Is zo’n service ook voor jouw bedrijf interessant?

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

De opkomst van ‘as-a-service’

Het wordt steeds populairder om bedrijfsmiddelen niet langer aan te schaffen, maar ‘as-a-service’ af te nemen. Het begon met software: waar je voorheen een licentie voor een specifiek programma kocht, betaal je nu een maandelijks bedrag om toegang te krijgen tot de allernieuwste versie. Microsoft doet het bijvoorbeeld met officepakket Office 365 en Adobe met Creative Cloud.

Ook in de consumentenwereld is ‘as-a-service’ aan een opkomst bezig. Bekende voorbeelden zijn private lease (Mobiliteit as a Service), Spotify, Netflix (content) en HelloFresh (maaltijden).

Printing as a Service (PaaS)

Ook Printing as a Service (PaaS) raakt steeds meer ingeburgerd. Als bedrijf of particulier betaal je een maandelijks bedrag voor je printer, het onderhoud, inkt en papier. De printer waarschuwt de fabrikant als de inkt dreigt op te raken en wanneer de printer toe is aan een revisiebeurt. Als gebruiker heb je er geen omkijken naar.

Hoe werkt Device as a Service?

Device as a Service (DaaS) lijkt ook op een abonnementsmodel. Je betaalt een vast maandelijks bedrag per werkplek voor het gebruik van een device. Je kunt er ook voor kiezen om het hele bedrag in één keer te betalen.

Als je kiest voor Device as a Service heb je de garantie dat je altijd beschikt over de nieuwste technologieën en diensten. Deze zogenoemde managed service bestaat uit hardware, ondersteuning en IT-services.

Device as a Service
De levenscyclus van Device as a Service (Daas).

Voordelen Device as a Service (DaaS)

De grootste voordelen van DaaS zijn ontzorging en het feit dat eindgebruikers altijd beschikken over een up-to-date, werkend device. Of dat nu een desktop, laptop, smartphone of ander mobiel apparaat is. Hierdoor stijgt de productiviteit, medewerkers kunnen altijd werken met de nieuwste (mobiele) devices.

De apparaten worden volledig gebruiksklaar geleverd. Doordat je op deze manier als IT-afdeling ontzorgd word, heb je meer tijd voor andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het introduceren van nieuwe tech-trends.

Duurzaam en schaalbaar

Tegelijkertijd is Device as a Service een stuk duurzamer dan wanneer je losse devices aanschaft. De levensduur is voorspelbaar, je weet precies wanneer een medewerker ongeveer aan een nieuw device toe is. Verouderde apparaten kunnen centraal worden ingeleverd en gerecycled.

Devices die nog een ronde meekunnen, gaan terug naar de beschikbare voorraad.

Device as a Service is ook schaalbaar, je kunt de hoeveelheid die je afneemt aanpassen aan een veranderd personeelsbestand. Hierdoor zijn jaarlijkse kosten beter voorspelbaar en blijf je als organisatie flexibel.

Device as a Service en security

Bij HP kun je kiezen voor HP DaaS Proactive Security. Hiermee verbeter je de beveiligingsbeheerfuncties van je apparaten. De devices zijn zo altijd beschermd tegen malware-aanvallen.

Daarnaast kun je gebruikmaken van de kennis van HP-experts voor een optimale beveiliging. Je krijgt geregeld analyses omtrent beveiliging en bedreigingen toegestuurd.

Voor welke bedrijven is Device as a Service geschikt?

Wanneer je als bedrijf op zoek bent naar een manier om je IT-afdeling te ontzorgen, kan DaaS een geschikte oplossing zijn. Het uitbesteden van het beheer van devices aan een ervaren partij kan veel tijd en dus geld schelen.

Wel moet je er rekening mee houden dan je de apparaten in principe uiteindelijk ook weer terug moet geven aan de aanbieder. Dit kan voor sommige bedrijven een reden zijn om niet voor Device as a Service te kiezen.

Een totaaloplossing

“DaaS is een totaaloplossing”, vertelt Bektas Gultekin, DaaS Solution Specialist van HP. “Kies je ervoor om zelf apparatuur aan te schaffen, dan moet je de kosten in één keer vooruit betalen en ben je vervolgens zelf verantwoordelijk voor alle aanverwante services en oplossingen.”

“Device as a Service bevat niet alleen de juiste apparaten voor elke taak, maar ook beheer met inzicht. Het fundament van DaaS bestaat namelijk uit tools voor predictive analytics en proactief management.”

Predictive maintainance

Deze twee principes worden samen ook wel predictive maintenance genoemd. “Dat houdt in dat we preventief actie ondernemen voordat storingen op componentniveau zich voordoen.”

“Omdat we bijvoorbeeld de harde schijf monitoren, kunnen we hem vervangen voordat hij crasht. Gebruikers hebben daardoor geen downtime of frustratie als data verloren gaat, en kunnen zonder problemen doorwerken.”

Met de op Artificial Intelligence (AI) gebaseerde Solution Recommendation-tool van HP bepalen klanten welk device het best bij een gebruiker past. Een mobiele gebruiker heeft immers andere eisen dan iemand die vaak op kantoor is. Ook is er een tool die inzicht geeft in de kosten(besparing) als klanten voor DaaS kiezen.

Consumptiemodel

Net als alle grote en nieuwe ontwikkelingen heeft Device as a Service volgens Bektas tijd nodig voordat de grote massa het concept omarmt. “Maar uiteindelijk verwachten we dat alles naar een as-a-service concept gaat.”

“Kijk je nu op kantoor om je heen, dan zie je al dat de beveiliging, het bedrijfsrestaurant en de postkamer zijn geoutsourced. Printers zitten in een maandcontract, meubilair wordt gehuurd, auto’s worden geleased en ga zo maar door.”

“Alleen werkplekken worden nog traditioneel aangeschaft. DaaS maakt het mogelijk om ook die als consumptiemodel aan te bieden.” Dat, zo besluit Bektas, bespaart kosten, maakt bedrijven flexibeler, schaalbaarder en zorgt dat ze zich meer kunnen focussen op hun core business.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat is Device as a Service?

Device as a Service (vaak afgekort tot DaaS) is een soort abonnementsmodel voor bedrijven om laptops en andere hardware te faciliteren voor hun medewerkers. Met Device as a Service beschik je altijd over een up-to-date device in combinatie met de nieuwste technologieën, ondersteuning en IT-services.

Wat valt er allemaal onder Device as a Service?

Device as a Service is in principe een totaaloplossing, waarin je naast een up-to-date device voor je werknemers ook alle verwante services en oplossingen krijgt die een hardwareleverancier aanbiedt. Naast het standaardbeheer kun je daarbij denken aan de nieuwste security-features en predictive maintainance.

Is Device as a Service interessant voor mijn organisatie?

Device as a Service is vooral interessant voor bedrijven die voorspelbare kosten willen omtrent de hardware en/of IT meer willen inzetten op innovatieve projecten in plaats van op dagelijks beheer.