Deze vooroordelen over AMD zijn onterecht

AMD kent veel vooroordelen uit het verleden. In hoeverre zijn deze vooroordelen (nog steeds) terecht? En wanneer is AMD een serieus alternatief voor een Intel-processor?

Bij de vraag wat een nieuw device in ieder geval moet bevatten, wordt meestal onder andere ‘een Intel-processor’ geroepen. Vaak uit gewoonte, omdat dat is wat ze kennen. Een AMD-processor klinkt toch minder vertrouwd en bekend.

Helaas zorgen de aanhoudende leveringsproblemen bij Intel ervoor dat het steeds lastiger wordt een laptop met Intel-processor aan te schaffen. Zeker als je een grote batch wilt bestellen, lopen de wachttijden flink op. AMD klinkt dan als een goed alternatief.

Wie het merk AMD al kent, associeert het echter met vooroordelen als een slechtere performance en een kleinere portfolio. Maar in hoeverre zijn deze vooroordelen terecht? We zochten het uit:

Vooroordeel 1: AMD is niet betrouwbaar

Hoewel de meeste mensen alleen Intel denken te kennen, komt de technologie van AMD in meer producten voor dan je denkt. Zo is de Playstation 4 pro volledig gebaseerd op AMD-technologie. Speel je liever op de spelcomputer van de concurrent? Ook geen probleem. Want ook in de Xbox One zit vol AMD.

En vlieg je wel eens in een Boeing 787 Dreamliner? Het instrumentenpaneel in deze cockpit zit ook boordevol AMD-technologie. Kortom, als AMD niet betrouwbaar zou zijn, zouden er niet zoveel mensen met KLM vliegen én zouden er wereldwijd geen miljoenen spelcomputers zijn verkocht van Playstation en Microsoft.

Vooroordeel 2: performance is minder

Ook dit vooroordeel is onjuist. Sterker nog, verschillende benchmarks tonen aan dat AMD op verschillende vlakken beter presteert dan Intel. Zo zijn er tests gedaan waarbij de logo’s van de devices zijn gehaald en AMD vervolgens beter uit de test komt.

Hieronder zie je bijvoorbeeld de resultaten van drie onafhankelijke benchmarks waarin AMD en Intel onder de loep zijn genomen. In alle gevallen is er getest met Windows 10 Pro op het device. Je ziet dat vooral de Ryzen 7 Pro van AMD goed uit de test komt.

AMD Ryzen Pro Mobile benchmark

En op de site van CPU Benchmarks kun je realtime zien hoe Intel zich ten opzichte van AMD verhoudt qua performance en prijs. De resultaten zijn gebaseerd op devices van gebruikers die hier zelf hun processoren laten meten.

Op het moment van schrijven scoort de AMD Ryzen 7 één punt meer dan de Intel Core i7 (zie grafiek hieronder) wat betreft performance.

AMD versus Intel performance

Vooroordeel 3: portfolio is kleiner

Dat klopt, er zijn minder verschillende AMD-processoren. Maar dat is niet direct een nadeel. Intel maakt namelijk onderscheid tussen processoren met of zonder vPro. Een apparaat met vPro is beter te beheren voor de IT-afdeling. Zo blijft het systeem altijd bereikbaar om bijvoorbeeld updates te draaien, zelfs als het apparaat in slaapstand of uit staat.

AMD heeft DASH, een open standaard, toegevoegd aan haar processoren. Daardoor hoef je bij AMD niet specifiek op zoek naar een processor die het beheer op afstand mogelijk maakt, omdat het al standaard in alle types processoren zit, inclusief het instapmodel de AMD Ryzen 3 Pro. Daardoor is het portfolio van AMD inderdaad wel kleiner, maar de keuze ook overzichtelijker.

Vooroordeel 4: accuduur is korter

De accuduur bij AMD is inderdaad iets korter dan bij Intel. En ja, dat is een nadeel. Maar steeds meer devices zijn tegenwoordig uitgerust met fast charging, waardoor binnen een half uur je laptop alweer vol is. Daardoor is een iets kortere accuduur voor de meeste mensen geen onoverkomelijk probleem meer.

Vooroordeel 5: het apparaat kan erg heet worden

In het verleden was warmteontwikkeling inderdaad een belangrijk issue bij AMD-processoren. Maar het bedrijf heeft afgelopen jaren grote stappen gezet in het air flow-management. Daardoor is de performance op dit vlak flink verbeterd. Kon je vroeger je notebook niet op schoot houden, tegenwoordig is dat geen probleem meer.

AMD is goedkoper

Door de onwetendheid en de vooroordelen over AMD, moeten bedrijven soms dieper in de buidel tasten dan nodig is. Neem bijvoorbeeld de EliteBook 700-serie van HP. Die is in grote lijnen exact hetzelfde als de 800-serie inclusief dezelfde security-features, dezelfde collaboriation-tools én dezelfde look en feel.

Alleen bevat de 700-serie AMD-processoren in plaats van Intel. Én de 700-serie is een stuk goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen van 48 tot bijna 290 euro. Daardoor kun je met AMD voor hetzelfde budget sneller voor een premium product gaan.

Kortom, ga in gesprek met je IT-leverancier of een HP-partner om te kijken welke oplossing het meest geschikt is voor jouw situatie.