Is Windows Virtual Desktop interessant voor jouw organisatie?

Datavirtualisatie is weer terug van weggeweest. Nu medewerkers steeds meer op afstand werken, zijn IT-afdelingen op zoek naar manieren om het beheer van devices te centraliseren. Ook wordt het steeds belangrijk om gevoelige data te beschermen. Windows Virtual Desktop maakt het mogelijk.

Wat is een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) eigenlijk?

Windows Virtual Desktop is een voorbeeld van een Virtual Desktop Infrastructure. Wanneer we het hebben over Virtual Desktop Infrastructure (VDI), bedoelen we een desktopvirtualisatie in een datacenter. Hierbij draait het besturingssysteem dus niet op een los device, maar op een server.

Medewerkers kunnen dit besturingssysteem via hun eigen apparaat benaderen. Vervolgens kan het net zo gebruikt worden als wanneer het besturingssysteem op het device zou staan. Een groot voordeel hiervan voor IT-afdelingen is dat de VDI vanaf één centraal punt beheerd wordt. Dat is een stuk overzichtelijker en scheelt veel tijd.

Voor medewerkers is het fijn dat ze vanaf elk apparaat kunnen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat komt goed van pas nu medewerkers veel thuiswerken en kantoren langzaam naar een hybride model gaan.

Windows Virtual Desktop: wat is het precies?

Windows Virtual Desktop is een cloud-gebaseerde virtualisatiedienst voor zowel desktops als applicaties. Voor de meeste VDI-oplossingen moet je een behoorlijke investering doen op het gebied van serverruimte. Doordat de Windows-variant in de cloud draait, kun je eenvoudig op- en afschalen.

Een ander groot voordeel van deze VDI van Windows, is dat deze variant is geïntegreerd met verschillende diensten en applicaties van Microsoft (Azure). Dat helpt je medewerkers om efficiënt en productief te werken.

Voor welke bedrijven is deze VDI interessant?

Wanneer je organisatie sterk in beweging is, verandert het aantal werkplekken dat je nodig hebt regelmatig. De VDI van Windows is dan ideaal, aangezien je medewerkers vanaf elk device een virtuele werkplek in de cloud kunt bieden.

Je bent hierbij niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van devices, medewerkers kunnen zelfs hun eigen apparaat gebruiken. Dit wordt ook wel Bring Your Own Device genoemd.

Goed om te weten: om te starten met Windows Virtual Desktop hoef je niet je hele bedrijfsvoering naar de cloud te verplaatsen.

Security en thuiswerken

Is security erg belangrijk voor jouw bedrijf? Werken via een VDI als Windows Virtual Desktop is veiliger dan lokaal. Wanneer de hardware van een medewerker wordt geïnfecteerd door een hacker, kan deze namelijk niet zomaar bij de virtuele werkplek komen.

Bij standaard on-premise VDI’s, ben je als IT-afdeling verder zelf volledig verantwoordelijk voor de beveiliging van virtuele werkplekken. Bij de VDI van Windows wordt deze verantwoordelijkheid deels gedragen door Windows Virtual Desktop zelf. Zo beschikt de oplossing over ingebouwde beveiligingsmaatregelen.

De VDI van Windows is ook bijzonder geschikt voor organisaties waar medewerkers veel thuiswerken. Medewerkers kunnen vanaf elk apparaat bij hun eigen Windows-omgeving en vanuit daar direct samenwerken met collega’s of klanten.

Wat heb je nodig om te starten met deze Virtual Desktop Infrastructure?

Wil je graag overstappen naar de VDI van Windows? Om deze oplossing uit te rollen binnen je organisatie, heb je drie zaken nodig:

  1. Een Microsoft tenant
    Deze heb je al wanneer je binnen je organisatie gebruik maakt van Microsoft Office 365.
  2. Een Azure Subscription
    Per tenant heb je een actieve subscription nodig.
  3. Microsoft licenties
    Uiteraard heb je voor je eindgebruikers ook Microsoftlicenties nodig.

Lees ook