Hybride werken bij EndemolShine: “Stap over die drempel”

De stap naar hybride werken is voor veel bedrijven een behoorlijke uitdaging, maar goed voorbeeld doet volgen. Leon Backbier, Manager ICT bij EndemolShine, vertelt hoe zij met een flexibele workforce volledig mobiel en cloud based werken.

Voor EndemolShine is mobiel werken helemaal niet nieuw, vertelt Backbier: “We zijn van origine een mobiel bedrijf als je kijkt naar de aard van onze producten en producties. Naast groot entertainment in de studio, draaien we veel vaker op locaties ver buiten de deur.“

Hybride werken bij EndemolShine

Bij EndemolShine gaat mobiel werken letterlijk een stuk verder dan bij de meeste bedrijven. “Kijk bijvoorbeeld naar All You Need Is Love en Ik Vertrek, daarvoor gaan we zelfs de grens over naar Nieuw-Zeeland en Australië. Maar ook voor een programma als Hollands Next Topmodel draait het team op verschillende locaties in binnen- én buitenland.

“Daarom is het belangrijk dat onze services naadloos mobiel zijn. We werken dan ook veel in de cloud en gebruiken de features van HP-laptops. Neem de mogelijkheid om een simkaartje toe te voegen. Heb je geen wifi? Dan pak je gewoon 4G!”

SureView op hoge hoogte

“Een superoptie is HP SureView. We zitten regelmatig in het vliegtuig, waar onze collega’s verschillende formats bekijken die nog niet op tv zijn. Met een druk op de knop heb je dan meer privacy. We gaan ook steeds meer naar flexibele werkplekken, daarvoor vinden we deze HP oplossing heel charmant.”

Voordelen mobiele devices vs desktops

EndemolShine is een projectorganisatie. Het bedrijf neemt per jaar honderden mensen aan en neemt ook weer afscheid van hen. “Al deze medewerkers hebben een device nodig, voor korte of lange tijd. Als je ze allemaal een desktop geeft, moet je naar ze toe om alles te configureren, daarom zijn we al snel overgestapt naar mobiele devices.”

“We werken met veel jonge ambitieuze mensen die de nieuwste tools willen gebruiken. Toen ik in 2006 bij EndemolShine begon, ben ik al snel gaan bouwen aan state of the art IT.”

Volledig werken in de cloud

Grote, logge ERP-software past niet bij een dynamisch bedrijf als EndemolShine. Ze hebben besloten om volledig cloud-based te gaan werken. Backbier vertelt: “Wij waren een van de eerste bedrijven die dat deden.

We zijn een totaal andere koers gaan varen en zijn volledig overgestapt naar de cloud en low code in combinatie met oplossingen van HP, Adobe en Azure. Ons bedrijf wordt gekenmerkt door korte en snelle trajecten. Kun je als IT niet bijhouden, dan sta je langs de lijn.”

Mobiel werken bij EndemolShine: de gebruiker bepaalt

Veel bedrijven worstelen met de keuze voor devices. Hoe houd je alle medewerkers tevreden zonder de controle te verliezen? “Iedereen wilde iets anders! Tegenwoordig stellen we een range vast met een budget. Wil je een duurder device? Dan is daar een regeling voor.“

“We willen de gebruikers altijd hun device of choice meegeven. Wie ben ik om te vertellen hoe jij het beste je werk kunt doen? Onze medewerkers zijn nu blij met hun devices en zijn er zuiniger op.”

Mobiele devices beheren

Zoveel verschillende devices, zorgt dat niet voor gedoe omtrent het beheer? “Nee, het kost me niet meer werk,” vertelt Backbier. “Tegenwoordig kun je prima verschillende devices beheren. Mensen gaan ook negen van de tien keer voor het model dat we verwachten.”

“Nu kiest de medewerker een device, komt deze bij IT binnen, gaan wij het configureren en gaat het vervolgens naar de medewerker. Ik wil eigenlijk nog verder gaan, dat de medewerker zelf kan bestellen, uitpakken en meteen beginnen. Ik gun ze zo’n uitpakmomentje.”

Blijf in gesprek met gebruikers

Als je medewerkers eenmaal aan de slag zijn gegaan met hun devices, ben je er natuurlijk nog niet. “Vroeger dachten we dat als je geen vragen kreeg, het wel goed zat. Dat is niet zo natuurlijk. Het is heel belangrijk om in gesprek te blijven: wat heb je nodig, wat kan beter?“

“Voor een rasechte IT’er is dat soms wel lastig, die omslag naar het nieuwe werken, maar de wereld verandert en wij willen daar snel op aansluiten.”

Tips voor andere bedrijven

Twijfel je nog of je wel wilt starten met mobiel werken? Backbier heeft tips: “Stap over die drempel heen en wees niet bang om de controle te verliezen. De huidige generatie gaat toch wel een weg zoeken.”

One size does not fit all. Alles is bespreekbaar bij EndemolShine, zolang de medewerkers ons maar betrekken. Als je de drempel weghaalt, worden mensen echt creatief en blij.”

Lees ook