Mobiel werken zonder concessies? Het kan met VMware

Eenmaal inloggen en via één portal toegang krijgen tot je desktop, applicaties en data. Het kan allemaal met het ‘end user platform’ Workspace One van VMware. Ideaal voor zowel de gebruiker als de IT-beheerder. Zeker in combinatie met een alles in één device. ‘Alles wat je met een desktop kunt, kan je dan opeens ook met een smartphone.’

Rendement mobiel werken

Wie zich de afgelopen jaren heeft beziggehouden met IT voor eindgebruikers, heeft zijn wereld flink zien veranderen. Er komen steeds meer applicaties, meer apparaten en medewerkers willen overal toegang tot deze apps en data.

Vanwege zorgen over beheersbaarheid en security, was bij veel organisaties de initiële reactie om deze verandering tegen te houden. Maar de realiteit is dat de veranderingen steeds sneller gaan en niet zijn tegen te houden. Ook niet op de werkvloer.

Dus hoe doe je er iets positiefs mee? Hoe haal je juist rendement uit deze nieuwe manier van werken?

Werken zonder zorgen

‘Met de juiste mobiliteitsstrategie creëer je een productieve IT-omgeving voor eindgebruikers, waardoor zij overal kunnen werken zonder zorgen over controle, security en compliancy.

De organisatie bepaalt precies waar een gebruiker toegang toe heeft en kan dit ook eenvoudig aan- en uitzetten. Zonder de eindgebruiker te beperken in zijn werk’, zegt Ton Hermes, Specialist Sales Engineer End User Computing bij VMware Nederland.

Geld opleveren

De nieuwe, veranderde wereld vormt geen bedreiging, maar biedt juist kansen. Hermes: ‘We zien dat bedrijven die investeren in zakelijke mobiliteit, daarmee uiteindelijk waarde toevoegen aan hun organisatie. Dat betekent dat eindgebruiker-IT niet meer alleen een kostenpost is, maar ook geld oplevert voor de organisatie.’

ROI van 150 procent

In een onderzoek dat VMware eind vorig jaar heeft uitgevoerd, blijkt dat de grootste drivers voor zakelijke mobiliteit gaan over productiviteit verhogen, bedrijfsprocessen stroomlijnen en kosten voor eindgebruikers-IT verlagen, zegt Hermes.

‘Uit het onderzoek bleek ook dat organisaties die hun zakelijke mobiliteitsplannen uitvoeren, gemiddeld een return on investment (ROI) van 150 procent behalen. Belangrijkste voordelen zijn daarbij: sneller applicaties kunnen leveren, minder security-incidenten en hogere productiviteit.’

Single sign-on

Hoe ziet zo’n moderne digitale werkplek die de ROI flink verhoogt eruit? Het belangrijkste is dat het voor de gebruiker zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt (consumer simple). Zo biedt bijvoorbeeld het Workspace One-platform van VMware één centrale selfservice-portal met ingebouwde single sign-on.

Oftewel, gebruikers hoeven slechts één gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden om naar hun apps en (vertrouwelijke) data te gaan. Het maakt daarbij niet uit welke applicaties een organisatie in gebruik heeft. Gebruikers hebben toegang tot mobiele of web-based applicaties, zelfs tot legacy Windows-toepassingen die voor veel ondernemingen belangrijk zijn.

Continu verbonden

Ook de security is goed geregeld. Hermes: ‘Bij de digitale werkplek gaat het verder dan enkel een identity check. Zo wordt bijvoorbeeld ook gekeken of aan andere voorwaarden wordt voldaan, de zogenaamde conditional access-controle.

Hierbij wordt gekeken of het toestel van de gebruiker voldoet aan de ingestelde voorwaarden en afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie en/of tijdstip wordt de toegang tot data wel of niet mogelijk wordt gemaakt.’

Desktop, laptop en smartphone in één

De voordelen voor de gebruiker zijn navenant. Éen toegangspunt, applicaties die altijd up to date zijn en toegesneden op de behoeften van de werknemer. En in combinatie met een apparaat als de HP Elite X3 is mobiel werken een volwaardige oplossing.

Eén smartphone die je middels docking stations snel ombouwt tot pc of tablet. Dankzij Windows Continuum kun je deze smartphone ook gebruiken als desktop. Als je die programma’s niet kunt draaien op de smartphone zelf, kun je nog altijd inloggen op een virtuele computer op afstand met de Elite X3 – die dan als een thin client fungeert.

Vervolgens kun je op je smartphone, tablet, laptop of desktop alle programma’s bedienen die je gewend bent. ‘Alles wat je met een desktop kunt, kan je dan dus opeens ook met een smartphone’, zegt Hermes.

Enige voorwaarde: een goede internetverbinding. Maar die heb je tegenwoordig vrijwel altijd, zelfs in het vliegtuig.

Lees ook: