3 vragen over Mobile Device Management (MDM)

Mobile Device Management (MDM), Mobile Application Management (MAM) en Unified Endpoint Management (UEM) zijn termen die steeds vaker voorbij komen in de zakelijke ict. Maar wat is het en wanneer heb je het als manager nodig?

Mobiele apparaten efficiënt beheren en beveiligen

We gebruiken binnen bedrijven en organisaties steeds meer mobiele apparaten. Dit geeft twee uitdagingen voor de IT-afdeling:

  1. Hoe zorg je dat die efficiënt worden beheerd?
  2. Hoe zorg je dat de beveiliging van die apparatuur en de bedrijfsdata die daarmee gedeeld wordt in orde is?

1. Wat is MDM, MAM en UEM?

Om je op weg te helpen, zetten we de verschillende oplossingen voor je op een rij.

Wat is Mobile Device Management (MDM)?

Mobile Device Management (MDM) draait om het beheer van alle mobiele apparaten die binnen een bedrijf of organisatie in omloop zijn. Het beheer van de instellingen, gebruikersrechten en beveiligingsbeleid gebeurt allemaal vanaf één centraal punt.

Naast de beveiliging van apparatuur is de beveiliging van data belangrijk. Daarom bouwen veel organisaties de mogelijkheid in om bij verlies of diefstal van mobiele apparaten op afstand apparatuur te vergrendelen of data te wissen.

Wat is Mobile Application Management MAM?

Natuurlijk zijn niet alleen de devices belangrijk. Applicatiebeheer is ook noodzakelijk, zeker bij grote organisaties. Daarom is Mobile Application Management (MAM) ontwikkeld. Het richt zich op het beheer van de software op de mobiele apparaten.

Soms worden devices zelfs softwarematig opgedeeld in een zakelijke en privé-omgeving. Zo voorkom je dat bedrijfsgegevens weglekken tijdens privégebruik van de apparatuur.

Wat is Unified Endpoint Management UEM?

Unified Endpoint Management (UEM) is de missende schakel tussen MDM en traditionele managementtools. Het biedt een geïntegreerd platform voor het beheer van endpoints, eindgebruikers en alles daartussenin. Je kunt zelfs laptops en desktops beheren met UEM.

Als IT-beheerder kun je eenvoudig policies inregelen en rechten toewijzen in de cloud. UEM werkt alleen met Windows 10.

2. Hoe regel je beveiliging bij Mobile Device Management?

Binnen bedrijven gelden andere normen voor beveiliging en privacy dan bij privégebruik. Daarom bieden steeds meer gespecialiseerde dienstverleners hun diensten aan om bedrijven en organisaties te helpen met hun MDM-oplossing.

Het beveiligings- en privacybeleid van de bestaande diensten voldoet meestal niet met de zware eisen die de bedrijfsleiding of overheden stellen aan de beveiliging.

Daarnaast zoeken steeds meer organisaties alternatieven voor openbare clouddiensten waarmee gebruikers zakelijke informatie uitwisselen. Wet- en regelgeving (compliance) worden namelijk steeds strenger en privacy steeds belangrijker.

Wie is verantwoordelijk voor beveiliging van mobiele apparaten?

Vaak hebben bedrijven wel beleid opgesteld voor het gebruik van laptops van de zaak, maar nog niets vastgelegd over tablets en smartphones. Hier wordt ook veel bedrijfsinformatie mee uitgewisseld.

Wordt apparatuur die privé-eigendom is van de medewerker ingezet op de werkvloer? Dan is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging. Dat zorgt voor gaten in de beveiliging van apparatuur en data.

3. Hoe voldoe je aan de wensen van medewerkers bij MDM?

Vroeger probeerden ict-beheerders de medewerkers allerlei restricties op te leggen. Er werden toen vaak maar een klein aantal apparaten en apps ondersteund. In de tijd van mobiel werken en Bring Your Own Device (BYOD) is dit niet meer werkbaar.

Medewerkers willen met hetzelfde gemak waarmee ze in privétijd mobiele apparaten gebruiken ook op het werk gebruik kunnen maken van mobiele devices. Het is vaak een uitdaging om die wensen in te passen in de zakelijke infrastructuur en processen.

Welke devices mogen je medewerkers kiezen?

Er zijn binnen bedrijven vaak grote verschillen tussen de eisen en behoeften die medewerkers van verschillende afdelingen stellen aan apparatuur. Het is dan ook slim om medewerkers te segmenteren op basis van persoonlijke kenmerken en functiegroepen. Zo wordt de keuze voor een bepaalde laptop, smartphone of tablet makkelijker.

Lees ook: