De grootste uitdagingen van IT-beheer, inclusief de diverse oplossingen

Als IT-afdeling krijg je dagelijks te maken met de meest uiteenlopende uitdagingen op het gebied van beheer. Denk bijvoorbeeld aan problemen door verouderde software en drivers, maar ook schaduw-IT. Tegelijkertijd willen medewerkers graag vrijheid in hun keuze en gebruik van devices, maar hoe houd je dat veilig en beheerbaar?

Dit zijn de grootste uitdagingen van IT-beheer:

Uitdaging 1. Veel verschillende devices en applicaties beheren

Vroeger was het gebruikelijk om als IT-afdeling slechts een paar devices en apps te ondersteunen. Dit was overzichtelijk en beveiligingstechnisch handig. Nu medewerkers steeds vaker mobiel werken en in sommige gevallen zelfs eigen apparaten gebruiken (Bring Your Own Device), is dit niet meer wenselijk.

De eindgebruiker van nu wil graag iets te zeggen hebben over de hardware en software waar hij of zij dagelijks mee in de weer is. Logisch, vaak werk je prettiger met de techniek die je zelf uitkiest. Toch kan het een behoorlijke uitdaging voor IT zijn om de zakelijke processen en infrastructuur aan te laten sluiten op de wensen van medewerkers.

IT-beheer met MDM, UEM en MAM

In de basis zijn er drie manieren om mobiele devices en applicaties te beheren:

  1. Mobile Device Management (MDM)
  2. Unified Endpoint Management (UEM)
  3. Mobile Application Management (MAM)

Je gebruikt Mobile Device Management (MDM) om alle mobiele apparaten in het bedrijf te beheren vanaf een centraal punt. Hieronder valt het beveiligingsbeleid, de instellingen en gebruikersrechten. Daarnaast worden apparaten beveiligd tegen diefstal door de opties om op afstand data te wissen of het device te vergrendelen. Lees hier meer over MDM.

Met Unified Endpoint Management (UEM) kun je endpoints en de rechten van eindgebruikers beheren door middel van policies en rechten in de cloud. Het wordt ook wel de missende schakel tussen traditionele managementtools en Mobile Device Management genoemd. Goed om te weten: UEM is alleen mogelijk wanneer je Windows 10 gebruikt. Lees hier meer over UEM.

Mobile Application Management (MAM) richt zich op het beheer van software op mobiele devices. Dit is vooral belangrijk in grotere organisaties en wanneer medewerkers hun eigen apparaten gebruiken. MAM maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een device softwarematig te splitsen in een zakelijk en privé-omgeving. Zo kan de medewerker installeren wat hij/zij wil, zonder dat er bedrijfsgegevens kunnen weglekken.

Uitdaging 2. Het risico op schaduw-IT

Als eindgebruikers niet tevreden zijn over de software die jij als IT-afdeling faciliteert, gaan ze vanzelf op zoek naar iets beters. Dit kan leiden tot gevaarlijke blinde vlekken op het gebied van security. Gratis software voldoet namelijk lang niet aan de beveiligingseisen die horen bij zakelijk gebruik.

Bekijk hoe je Schaduw-IT nog meer tegen kunt gaan.

In plaats van de gevonden oplossing direct te verbieden, kun je beter met de medewerkers in gesprek gaan. Wat zoeken ze precies in een oplossing en welke (veilige) varianten zijn hiervan beschikbaar?

Uitdaging 3. Een zwakke IT-infrastructuur

Gaat je bedrijf al vele jaren mee? Dan ligt een verzwakte IT-infrastructuur op de loer. Bij veel bedrijven is de IT-infrastructuur door de jaren heen steeds ingewikkelder geworden. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat ‘tijdelijke’ niet ideale oplossingen nog steeds gebruikt worden.

Een ander probleem is het feit dat applicaties vaak in functie overlappen en/of incompatibel zijn. Soms wordt er nog gebruik gemaakt legacy-technologie die niet meer aansluit bij nieuwe hardware en software.

De beste oplossing is dan om met een kritische blik door alle software te gaan. Wat is echt nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat alle technologie up-to-date is?

Uitdaging 4. Verouderde drivers en software

Wanneer je drivers en HP-software niet of verkeerd geüpdatet zijn, kan dit tot problemen leiden. Omdat eindgebruikers niet altijd even secuur zijn met het uitvoeren van updates (duurt lang, komt nu niet uit etc.), is het belangrijk om dit als IT-afdeling centraal te regelen.

Dat kan bijvoorbeeld met de gratis HP Image Assistant. Met dit programma kun je snel en eenvoudig software- en driverupdates downloaden. Je kunt hiermee ook de kwaliteit en beveiliging van je PC Windows image controleren.

Lees ook