Wat je moet weten over thin clients

Thin clients hebben de laatste jaren veel terrein gewonnen dankzij het volwassen worden van virtualisatie en de opkomst van cloud computing. Wat zijn de voordelen? Wat komt er bij kijken als je een thin client in gebruik wilt nemen? En voor wie zijn thin clients geschikt?

The network is the computer’, zei Scott McNealy, oprichter van Sun Microsystems ooit. Destijds (begin jaren negentig) snapte vrijwel niemand wat hij bedoelde, maar hij heeft grotendeels gelijk gekregen.

Steeds meer activiteiten die vroeger alleen mogelijk waren op een personal computer of in een local area network van aan elkaar gekoppelde pc’tjes, kunnen tegenwoordig ook op het internet worden uitgevoerd.

Internet verslaat desktop

Als het gaat om contact leggen en onderhouden met consumenten en zakelijke relaties of met hen samenwerken, is het internet de desktop en het lokale netwerk zelfs gemakkelijk de baas.

Goed nieuws dus voor bedrijven die de kosten van hun hardware willen terugdringen? Je zou zeggen van wel, want als the network allerlei functionaliteit van de computer overneemt, kan wellicht steeds vaker worden volstaan met uitgeklede pc’s, zogenoemde thin clients.

Thin client wint terrein

Thin clients hebben de laatste jaren veel terrein gewonnen dankzij het volwassen worden van virtualisatie en de opkomst van cloud computing. Het principe van virtualisatie is al decennia oud. 50 tot 60 jaar geleden konden mainframes al zo worden bestuurd dat het leek alsof er niet één, maar tientallen computers aan het werk waren, die elk verschillende taken uitvoerden.

Nieuw is dat die virtuele computers kunnen draaien onder allerlei besturingssystemen – van Windows tot iOS en van Android tot Linux. En dat de gebruiker dus allerlei applicaties kan bedienen in de cloud, desgewenst zelfs vanaf één apparaat.

De techniek is in de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan. Nog maar enkele jaren geleden waren virtuele computers stroperig en storingsgevoelig. Tegenwoordig is de virtuele computer even robuust als een echte machine.

Voordelen van thin clients

De voordelen voor bedrijven die gebruikmaken van thin clients in combinatie met een virtueel computerplatform zijn enorm. De belangrijkste voordelen zijn:

1. Productiviteitswinst

Vaak is de productiviteitswinst enorm, aangezien gebruikers met een thin client veel meer mogelijkheden hebben dan met een gewone pc. Weliswaar is een thin client minder krachtig dan een reguliere pc. Soms is het besturingssysteem erg beperkt, bijvoorbeeld een uitgeklede versie van Windows (Windows Embedd OS). Of heeft de computer niet eens een echt besturingssysteem en is het een zero client, een veredeld beeldscherm annex toetsenbord om verbinding met internet te maken.

Maar in de cloud kun je met je thin client of zero client toegang krijgen tot veel meer besturingssystemen en applicaties dan op een gewone pc staan. En die kun je ook nog eens tegelijkertijd laten draaien. En daar zit je productiviteitswinst.

Zo haal je je e-mail op terwijl je een brief tikt met twee Office-programma’s die draaien onder Windows. Ondertussen werk je aan een presentatie in Apple Keynote of opent een Chromium-browser die onder Linux draait. Multitasken in optima forma, met andere woorden.

2. Kosten besparen

Met thin clients kun je aanzienlijk besparen op hardware, software en beheer. Had je eerst allerlei servers nodig om de bedrijfsprocessen te ondersteunen, websites in de lucht te houden en tientallen desktopcomputers voor werknemers te laten draaien. Nu heb je als bedrijf genoeg aan een enkele computer op afstand – virtueel opgedeeld in kleine partjes.

Via hun thin clients zijn eindgebruikers aangesloten op die centrale, virtuele computer en werken met de programma’s die daar draaien. Geen gedoe meer met allerlei besturingssystemen en applicaties die om de haverklap moeten worden onderhouden. Dat scheelt dus aanzienlijk in de kosten.

3. Sneller opstarten

Heb je uitbreidingsplannen voor je bedrijf? Vroeger moest je dan nieuwe computers kopen en daarop het besturingssysteem en de software installeren en alles configureren. Nu zet je een paar thin clients neer en huur je extra capaciteit in de cloud.

Wil je nieuwe software installeren? Vroeger moest je elke computer aflopen. Nu hoef je alleen aan te vinken welke medewerker toegang krijgt tot welke programma’s. Gebruikers autoriseren of de autorisatie aanpassen is daarmee ook een fluitje van een cent geworden.

Hetzelfde geldt voor het zogeheten offboarden – een gebruiker verwijderen uit een systeem, bijvoorbeeld omdat hij uit dienst is getreden. Dat was vroeger altijd een heel gedoe, omdat hij her en der geregistreerd stond. Nu is het een kwestie van iemands profiel wissen.

4. Beter beveiligd

De beveiliging levert met thin clients ook veel minder kopzorgen op dan vroeger. Waar vroeger allerlei computers en applicaties apart moesten worden beveiligd, kun je nu in de meeste gevallen makkelijk volstaan met één verdedigingswal op de server. Waarvan je het beheer bovendien makkelijk kunt uitbesteden.

5.Minder werk voor de IT-afdeling

Dit alles vermindert de complexiteit van het IT-beheer aan klantzijde, en er hoeft intern steeds minder kennis te zijn van de systemen; de kosten voor interne IT-support vallen laag uit. Kies je voor HP Thin Clients, dan kun je gebruikmaken van tools zoals HP Device Manager en HP EasyShell. Hiermee kan de IT-afdeling desgewenst duizenden HP Thin Clients op afstand vanaf één punt installeren, beheren en controleren.

Thin client niet voor iedereen

Verdwijnt de afdeling IT-beheer nu onderhoud en beveiliging veel minder aandacht vergen dan vroeger? Nee, wel verandert de rol van de IT afdeling. De IT’er ontpopt zich hoe langer hoe vaker tot een adviseur, die meedenkt over hoe elke gebruiker over de juiste devices met de juiste applicaties met de juiste instellingen kan beschikken.

Evenmin maakt de thin client andere apparaten overbodig. Wie vaak onderweg moet werken, zal bijvoorbeeld een krachtigere computer moeten hebben dan een thin client. Gamers, vormgevers, CAD/CAM-ontwerpers en andere mensen die processorkrachtvretende activiteiten ontplooien zullen ook niet blij zijn met een thin client. Maar daarbuiten geldt: maak je pc niet dik, dun is de mode.

Meer weten over hoe je je devices goed beveiligt? Download de gratis whitepaper ‘7 securitytips voor het nieuwe werken’. En lees ook: