Productiviteit verhogen

31 jul, 2020

6 tips om de wifi-ontvangst op kantoor te verbeteren

Slechte wifi op kantoor kan veel verschillende oorzaken hebben, maar in alle gevallen is het dramatisch voor de productiviteit. Met deze tips breng je problemen in kaart én los je ze op.

6 minuten

Slechte wifi-ontvangst

Een goede, stabiele internetverbinding is een voorwaarde voor mobiel werken. In een ideale situatie maak je onderweg gebruik van snel mobiel internet en verbind je je device eenmaal aangekomen op kantoor met betrouwbare wifi. Al je bestanden en gegevens worden vlot gesynchroniseerd, zodat je probleemloos kunt doorwerken.

Helaas zijn er in de praktijk genoeg stoorzenders die roet in het eten gooien. Bijvoorbeeld wanneer te veel draadloze apparaten gebruikmaken van dezelfde verbinding of een naburig netwerk dat werkt op hetzelfde kanaal. Gelukkig zijn er manieren om de wifi-ontvangst te verbeteren.

Stap 1: Breng de situatie in kaart

Acrylic Wi-Fi Home (gratis, Windows) is een goed startpunt om de draadloze omgeving in kaart te brengen en te bepalen waarom je last hebt van slechte wifi op kantoor. Het programma detecteert alle draadloze netwerken in de buurt. Het geeft inzicht in de sterkte van de verbinding (RSSI), de maximale snelheid, het kanaal en de manier waarop het netwerk is beveiligd (bijvoorbeeld WPA of WPA2).

De RSSI-waarde, een indicatie van hoe sterk een signaal ontvangen wordt, kan uiteenlopen van -35dB tot -90dB. Hoe dichter de waarde bij 0 zit, des te beter het signaal (dus -35dB is beter dan -90dB).

Kanaal aanpassen

Vanaf -60dB kun je spreken van een instabiele verbinding, die veroorzaakt kan worden door obstakels (bijvoorbeeld muren en plafonds op kantoor) tussen de router en je apparaat. Ook een naburig netwerk kan de boosdoener zijn.

Stel daarom je router of accesspoint in op een kanaal dat zo ver mogelijk is verwijderd van dat van een ander netwerk. Zendt dat uit op kanaal 6? Kies dan zelf voor 1 of 11. Door in te loggen op de router kun je het kanaal eenvoudig aanpassen.

Contactsnelheid meten wifi-verbinding

Acrylic Wi-Fi Home geeft uitgebreide informatie over de kwaliteit van de wifi-verbinding. Wil je alleen even snel testen hoe het zit met de (contact)snelheid van de verbinding, dan kun je ook Speedtest proberen. Deze tool werkt in je browser, maar is er ook als gratis app voor iOS en Android.

Stap 2: Controleer de firmware

Verouderde routersoftware kan zorgen voor slechte wifi op kantoor. Het is daarom aan te raden om eens in de zoveel tijd de instellingen van het apparaat in te duiken en te checken voor firmware-updates. Updates zorgen er ook voor dat eventuele beveiligingslekken in het apparaat worden gedicht.

Wachtwoord aanpassen

Surf naar het het ip-adres van je router (doorgaans http://192.168.1.1/) en log in met het wachtwoord en de gebruikersnaam die op het apparaat staan (standaard admin/admin of user/user). Hier kun je de updates doorvoeren.

Als je dan toch bezig bent, vervang de standaard inloggegevens dan gelijk door een uniek en lastig te kraken wachtwoord. Zo hou je onbevoegden buiten de deur.

Stap 3: Wissel van frequentieband

Standaard zenden veel routers hun wifi-signaal uit op de 2,4GHz-band. De meeste computers en mobiele apparaten kunnen met 2,4GHz overweg, waardoor de frequentieband erg druk en vatbaar voor interferentie kan zijn.

Zeer veel apparaten én stoorzenders maken immers gebruik van dezelfde radiogolven. Gelukkig kunnen moderne routers ook uitzenden op de 5GHz-frequentieband die weliswaar een kleinere reikwijdte heeft, maar vaak minder drukbevolkt en sneller is. De meeste (mobiele) devices kunnen inmiddels overweg met 5GHz-wifi.

Dualband-wifi

Goed om te weten is dat sommige routers dualband-wifi ondersteunen, waardoor ze over 2,4GHz én 5GHz kunnen uitzenden. Daardoor kunnen ook apparaten die geen 5GHz-wifi ondersteunen ermee verbinden.

Of jouw router 5GHz ondersteunt, check je door in te loggen op je router en naar de wifi-instellingen te gaan. Zoek de instelling ‘Radio Settings’ (of gelijknamig) en kijk of je bij ‘Radio Band’ kunt overschakelen naar 5GHz. Meestal zie je in hetzelfde menu of je router dualband-wifi ondersteunt.

Stap 4: Verplaats de router of het toegangspunt

Voor de beste wifi-ontvangst moet de router zo vrij, centraal en hoog mogelijk staan. Het komt de ontvangst niet ten goede als het apparaat in een afgesloten kast staat of in de buurt van metalen objecten als een radiator.

Let op: het is belangrijk om tenminste 30 centimeter afstand te hebben tussen de router en andere elektronische apparaten. Zo kun je voorkomen dat het signaal wordt verstoord. Heeft de router antennes? Spreid die dan uit om het bereik te vergroten.

Hybride werken 2.0

Veel bedrijven bieden tegenwoordig de mogelijkheid om hybride te werken. Werknemers kunnen dan (deels) werken op kantoor, thuis of op een flexwerkplek. Een flinke omschakeling voor medewerkers en managers.

Downloaden
Hybride-werken-2.0

Andere locatie bij slechte wifi op kantoor

Levert dat het niet het gewenste resultaat op? Kies dan een andere locatie, weg van de vloer, kabels en muren. Gebruik een tool als Acrylic Wi-Fi Home om te bepalen in hoeverre je aanpassingen effect hebben.

Stap 5: Wijzig de draadloze standaard

Het zal je niet verbazen dat nieuwere routers gebruikmaken van betere en snellere draadloze standaarden. Heb je een moderne router? Dan is de kans groot dat je de standaard kunt wijzigen van het oude en tragere 802.11 a/b/g naar de nieuwe en snellere 802.11ac- en 802.11n-standaarden.

Deze zijn backwards compatibel, maar het is wel belangrijk dat jouw apparaten ze ondersteunen.

Kanaalbreedte aanpassen

Naast het aanpassen van de draadloze standaard is het slim om de kanaalbreedte aan te passen. De hogere snelheden met de 802.11ac- en 802.11n-standaarden kunnen alleen behaald worden bij kanalen die 40MHz breed zijn.

Vaak staat de kanaalbreedte op 20MHz, wat gevolgen heeft voor de snelheid van het wifi-netwerk. Veel routers laten je een combinatie van 20 en 40MHz kiezen (‘Automatisch’), zodat oudere apparaten die alleen 2,4GHz-netwerken (20MHz) ondersteunen ook goed blijven werken.

Stap 6: Vergroot het bereik

In grote kantoren is één enkele router vaak niet genoeg om overal goede wifi-ontvangst te hebben. Er zijn verschillende manieren om het bereik te verbeteren. Eén daarvan is het installeren van een repeater (of range extender).

Dit apparaat steek je in een stopcontact, waarna het wifi-signaal wordt opgepikt en doorgestuurd. Op die manier wordt het bereik van je wifi vergroot, al zul je niet op alle plekken dezelfde snelheden halen.

Goedkope repeaters halveren bijvoorbeeld de bandbreedte. Ga je toch met zo’n apparaat aan de slag? Plaats hem dan op een plek waar je nog goede wifi-ontvangst hebt. Anders is er immers geen goed signaal om door te sturen.

Powerline-adapters

Powerline-adapters (ook bekend als homeplugs) kun je net als repeaters gebruiken om het wifi-bereik uit te breiden, zonder dat je kabels hoeft te trekken. Je plugt de adapters in een vrij stopcontact, waarna de wifi via het bestaande stroomnet naar alle kanten van het kantoor wordt geleid.

Startersets zijn relatief goedkoop, maar let wel op dat je een powerline-adapter met ingebouwde wifi kiest. Houd er daarnaast rekening mee dat de adapters niet goed in een stekkerdoos werken; je moet ze altijd in een geaard stopcontact pluggen.

Accesspoint voor betere wifi ontvangst

Heb je wel de mogelijkheid om kabels te trekken, dan is een accesspoint een goed alternatief. Nadat je het apparaat hebt aangesloten op de router, zendt het een krachtig signaal uit.

Koop voor optimale compatibiliteit een accesspoint van dezelfde fabrikant als je router en controleer of deze hoge snelheden ondersteunt (300 Mbit/s of meer). Zorg ook voor sterke beveiliging om indringers buiten de deur te houden.

Problemen wifi-ontvangst

De tips hierboven kunnen het probleem met slechte wifi-ontvangst oplossen. Mochten ze geen resultaat opleveren, dan is het slim om contact op te nemen met je internet service provider.

Lees ook:

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP

Bewaren

Bewaren

Bewaren