Hoe Managed Print Services bijdraagt aan betere security

Hoe zorgt Managed Print Services dat jouw printerpark en de data die daarmee gemoeid is veilig blijft? In dit artikel vertelt Avictus over de risico’s omtrent printen en hoe Managed Print Services je helpt om deze te minimaliseren.

60% wordt slachtoffer van printgerelateerd datalek

We spreken erover met Fred van Gasteren, CTO bij Avictus. Volgens hem zijn printers vaak een blinde vlek in het beveiligingsbeleid van organisaties. “Ze hebben het imago van logge, domme apparaten, maar tegenwoordig zit er een geavanceerde computer in met een verbinding naar het internet en interne netwerk.” 

Via deze weg kunnen hackers niet alleen de controle over de printer zelf overnemen, maar ook bij de rest van het netwerk raken. Volgens onafhankelijke marktonderzoeker Quocirca is het probleem veel groter dan de meeste mensen denken. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 2018 maar liefst 60% van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland slachtoffer zijn geworden van een print-gerelateerd datalek. Gemiddeld leverde dit een kostenpost van ruim 400.000 dollar op.

Slechte printerbeveiliging in de praktijk

In 2020 kregen 28.000 printereigenaren de schrik van hun leven. Het apparaat ging zonder opdracht van de eigenaar aan de slag met het printen van een document. De eerste woorden? ‘This printer has been hacked’. Gelukkig bleken er achter de hack geen cybercriminelen, maar een groep ethische hackers te zitten.

De printer produceerde in opdracht van de groep een vijfstappenplan om hackers buiten de deur te houden. De actie had als doel om mensen bewust te maken van het potentiële gevaar van slecht beveiligde printers.

De stunt is te vergelijken met een hack-actie in 2018, hierbij werden 50.000 printers gehackt. Deze kregen vervolgens de opdracht om documenten te printen die de controversiële YouTuber PewDiePie steunden.

Printerbeveiliging met Managed Print Services

Wanneer je kiest voor Managed Print Services, zorgt de aanbieder ervoor dat je altijd een goed beveiligde printer hebt. Voor een vast bedrag per maand heb je niet alleen een printer, maar zijn ook de printbenodigdheden en services inbegrepen.

Volgens Fred wordt bij het beveiligen van een printer uitgegaan van een principe waarbij zo min mogelijk poorten open staan. “In de basis staat alles wat je als bedrijf niet nodig hebt uit, zodat er zo min mogelijk zwakke plekken kunnen ontstaan. Bij de implementatie wordt vervolgens samen met de klant gekeken welke opties gewenst zijn.”

Met Managed Print Services worden je producten gemonitord en firmware-, hardware- en encryption-updates uitgevoerd door de aanbieder. Deze zijn noodzakelijk om je printerbeveiliging op pijl te houden. Als je geen Managed Print Services gebruikt, ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Veilig afvoeren van printer

Wanneer een printer of Multifunctional Device (MFD) eenmaal aan het einde van de levenscyclus is aangekomen, is het belangrijk om deze volledig te wipen. Wanneer je kiest voor Managed Print Services, komt de aanbieder de printer op locatie ophalen en wordt deze veilig afgevoerd.

Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken dat mogelijk gevoelige gegevens zoekraken. “De data wordt ofwel gewist, of de harde schijf wordt vervangen en aan de klant overhandigd. Beide mogelijkheden worden onsite uitgevoerd ”, vertelt Fred. “Het is dan bijna onmogelijk dat de nog aanwezige data in verkeerde handen terecht komt.”

Lees ook

Veelgestelde vragen

Hoeveel printgerelateerde datalekken zijn er?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 2018 maar liefst 60% van de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland slachtoffer zijn geworden van een print-gerelateerd datalek. Gemiddeld leverde dit een kostenpost van ruim 400.000 dollar op.

Hoe werkt printerbeveiliging met Managed Print Services?

Wanneer je kiest voor Managed Print Services, zorgt de aanbieder ervoor dat je altijd een goed beveiligde printer hebt. Voor een vast bedrag per maand heb je niet alleen een printer, maar zijn ook de printbenodigdheden en services inbegrepen.

Hoe voer je een printer veilig af?

Wanneer je kiest voor Managed Print Services, komt de aanbieder de printer op locatie ophalen en wordt deze veilig afgevoerd. De data wordt ofwel gewist, of de harde schijf wordt vervangen en aan de klant overhandigd. Beide mogelijkheden worden onsite uitgevoerd.