Tips om je medewerkers productiever te laten werken

Wil je je kantoor futureproof maken? Oftewel je medewerkers productiever laten werken, nu én in de toekomst? Maak dan gebruik van deze tips.

1. Bied een alternatief voor de bureaustoel

Langdurig zitten is ongezond. Dat weten we allemaal wel, maar toch zit de gemiddelde kantoormedewerker vrijwel de hele dag. Door alternatieven voor de bureaustoel aan te bieden, stimuleer je niet alleen een gezonde levensstijl, het bevordert ook de productiviteit.

Hoe? Een staand bureau, fietsstoel of skippybal als stoel bijvoorbeeld. En met een staande vergadertafel wordt de gemiddelde vergadering een stuk efficiënter en korter. Stimuleer je medewerkers vervolgens ook nog om vaker de trap te nemen, wat verder te lopen voor een kop koffie én een ommetje na de lunch te maken.

2. Kleed de werkplek ‘gezellig’ aan

Design speelt en belangrijke rol bij het creëren van de ideale werkplek. Het zorgt ervoor dat medewerkers zich prettig en comfortabel voelen, wat de productiviteit ten goede komt. Er zijn verschillende manieren om het kantoor inspirerender te maken. Fleur saaie witte wanden op met inspirerende quotes of posters van een regenwoud of tropisch strand.

Plaatst daarnaast ook in iedere ruimte een paar planten. Dat oogt niet alleen huiselijk, het is ook nog eens gezond én het zorgt dat medewerkers productiever werken. Geen plek voor planten? Dan zijn ruimtebesparende oplossingen als een moswand of schilderijplant een uitkomst.

3. Creëer de juiste randvoorwaarden

Waar je aan moet denken bij de juiste randvoorwaarden? Dat loopt erg uiteen. Van goede (bonen)koffie tot aan de fruitmand die regelmatig wordt aangevuld. En van de loungeplekken en ruimtes om je even terug te kunnen trekken tot aan het optimale werkklimaat in kantoortuinen.

Ook accessoires vallen onder de benodigde randvoorwaarden, omdat het medewerkers productiever maakt. Denk bijvoorbeeld aan een docking station zodat medewerkers snel en eenvoudig achter ieder bureau op kantoor kunnen werken. Eventueel aangevuld met een travel dock om ook onderweg optimaal te kunnen werken.

En wat te denken van een laptoptas die je apparaten oplaadt terwijl ze in de tas zitten? Een compacte pc in de vergaderruimte om snel presentaties te tonen en videoconferences op te zetten? Een token om gegevens veiliger op te slaan? De opties zijn eindeloos. Bedenk – of nog beter: overleg – waar werknemers behoefte aan hebben.

4. Kies het juiste device

Wil je echt futureproof zijn? Dan is een mobiel device voor je medewerkers onontbeerlijk. Maar welk device maakt je medewerkers productiever? Er komen bijvoorbeeld steeds meer 2-in-1-oplossingen, waarbij je bijvoorbeeld je laptop snel ombouwt tot een tablet. En er is inmiddels zelfs een 3-in-1-device op de markt: een smartphone die je in een handomdraai ombouwt tot laptop of desktop.

Hoe je het beste device voor je medewerkers kiest? Door met hen te overleggen. Van welke gemakken moet een apparaat zijn voorzien? Wat helpt hun nog productiever te werken? En hoe gebruiken ze een device? Dergelijke vragen helpt je met het slim kiezen van het beste device voor je werknemers.