Mobiel werken bij productieprocessen: do’s en don’ts

Mobiel werken is niet alleen voor bedrijven met veel kantoormedewerkers. Wist je dat het ook relevant is voor groothandel, transport en logistiek? Robert Schmidt van Aces Direct geeft tips voor deze sectoren.

Mobiel werken bij productieprocessen

Mobiel werken draait niet alleen om locatie-onafhankelijk kunnen werken op laptops. Zo wordt er bij groothandel, transport en logistiek veel gebruikgemaakt van zogenoemde zebraprinters om streepjescodes mee te printen en handscanners om labels mee te scannen. 

“Dat zijn apparaten die het hele land doorgaan, het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe je dat inricht”, vertelt Robert. Aces Direct kan het faciliteren van mobiele devices in productieprocessen volledig voor je inrichten. Vervolgens helpen de partners van Aces Direct je met het beheer. Hij geeft hier een aantal tips waar je op moet letten:

Do: beheer je devices centraal

Het is een goed idee om je mobiele devices, zoals zebraprinters en handscanners, te beheren door middel van mobile device management-oplossingen. “Ondanks dat ze er op het eerste gezicht heel anders uitzien dan normale devices, draaien deze varianten vaak gewoon op Android”, vertelt Robert. 

“Dan is het heel eenvoudig om ze vanuit centrale beheeroplossingen als Microsoft Intune of MobileIron te beheren.”

Don’t: alles zomaar cloud-based maken

Volgens Robert is het niet altijd handig om al je apparaten te verbinden met de cloud. “Technisch gezien kun je vrijwel alles cloud-based maken, maar het is de vraag of je dat moet willen. Wil je uit menselijk oogpunt dat iedereen overal kan werken? Denk hier goed over na.”

Do: weet wat je in huis hebt

Dat klinkt als een heel logische, maar het is belangrijk om precies te weten welke apparaten je binnen je organisatie hebt. “Zo’n inventarisatie is nuttig op meerdere fronten: je weet wat je precies moet beheren, wat de afschrijftijd is en wat je moet beveiligen.”

Hier valt meer onder dan je misschien denk. “Denk aan alles wat met connectie maakt met internet: handheld devices, desktops, laptops, smartphones en thin clients. Maar ook de Chromecast achter de tv en de fabrieksmachines horen hierbij. Wie is waar verantwoordelijk voor?”

Tip: ontdek de voordelen van Google Chrome Enterprise

Don’t: netwerk kantooromgeving niet scheiden van productie

Volgens Robert is het essentieel om het netwerk van kantooromgevingen te scheiden van de productie. Hij ziet dit bij groeibedrijven nog vaak gecombineerd worden. “Als er bij een van de twee iets fout gaat, wil je niet dat het overslaat naar de andere kant.”

“Inpakmachines worden bijvoorbeeld steeds vaker aangesloten op internet. Dat is leuk, maar omdat ze vaak op een Embeded Operating System als windows 2000 werken, zijn ze een prooi voor cyberaanvallen. Je kunt je hele huis dichtspijkeren, maar als je de ramen openzet, heeft het geen zin.”

Lees meer