Hoe houd ik mijn mobiliteitsstrategie up-to-date?

De kracht van een succesvolle implementatie van mobiel werken is een heldere mobiliteitsstrategie. Maar dat is geen statisch document waar je nooit meer naar om hoeft te kijken. Hoe houd je de mobiliteitsstrategie up-to-date? Dat lees je hier.

Waarom heb je een mobiliteitsstrategie nodig?

Mobiel werken kan de productiviteit, klanttevredenheid, financiële resultaten en je concurrentiepositie verbeteren. Voor een geslaagde invoering is het van belang na te denken over de doelstellingen en randvoorwaarden.

Allereerst uiteraard bij de invoering van mobiel werken, maar ook daarna is het belangrijk te checken of wijzigingen gewenst zijn en hoe die passen binnen de opgestelde strategie. De uitkomst hiervan neem je op in de mobiliteitsstrategie.

Waarom moet mijn mobiliteitsstrategie up-to-date zijn?

De mobiliteitsstrategie is geen losstaand element, maar onderdeel van de centrale IT-strategie. De strategie is succesvol als die waarde oplevert voor verschillende delen van de organisatie. En dat kan alleen als rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen omtrent mobiele technologie.

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe apps die de samenwerking tussen afdelingen kunnen verbeteren. En ook nieuwe type (hybride) devices zorgen dat werknemers efficiënter en productiever kunnen werken én zijn voor IT makkelijker te beveiligen.

Hoe vaak moet ik het updaten?

De vraag hoe vaak een mobiliteitsstrategie precies bijgewerkt moet worden is lastig te beantwoorden. Mobiele technologie ontwikkelt zich snel en elke dag zijn er weer nieuwe beveiligingsrisico’s die de IT-infrastructuur van jouw organisatie bedreigen.

Het verdient dan ook de voorkeur om doorlopend aan de strategie te schaven, zodat deze flexibel blijft en voorwaarden schept voor verdere innovatie. Dat kost tijd en geld, maar levert veel voordelen op wat betreft productiviteit, efficiëntie en de tevredenheid van medewerkers én klanten.

Welke onderdelen moet ik vooral bijhouden?

Uiteraard is het dus slim de gehele mobiliteitsstrategie regelmatig nog eens door te nemen met de betrokkenen. Maar er zijn een aantal zaken die sowieso geregelde aandacht vragen:

1. Werknemersbetrokkenheid

Eén van de doelen van mobiel werken is medewerkers flexibeler en effectiever laten werken. Om dat (ook op de lange termijn) te laten slagen moet je werknemers blijven betrekken bij mobiel werken en de ontwikkelingen daaromtrent.

Adoptie door de werkvloer is immers essentieel en zonder betrokkenheid kan er op dit vlak genoeg misgaan. Neem geregeld de huidige systemen onder de loep en bedenk hoe je met je personeel mobiele processen nog effectiever kunt invoeren.

2. Managed devices

Daarnaast is het goed om devices, het gebruik en de beveiliging ervan te blijven evalueren. Vooral BYOD (Bring Your Own Device) blijft een terugkerend onderwerp. De snelheid waarmee nieuwe devices op de markt worden gebracht is voor veel bedrijven (financieel) niet bij te benen.

Maar werknemers hebben wel behoefte aan die nieuwe technologieën en vinden het fijn om te werken met een apparaat waarmee ze vertrouwd zijn en privé ook veel gebruiken. Voor de IT-afdeling is het echter lastig om al die verschillende apparaten goed te beveiligen tegen diefstal, verlies en aanvallen van buitenaf.

Het is daarom slim om regelmatig te controleren of het huidige aanbod devices én de bijbehorende beveiliging nog volstaat en hoe je medewerkers meer tegemoet kunt komen.

3. Security

Naarmate de organisatie mobieler wordt, neemt het risico toe dat gevoelige bedrijfsdata in de verkeerde handen komt. Het is dan ook van groot belang dat mobile device management goed ingericht is.

Software, instellingen, gebruikersrechten en het beveiligingsbeleid moeten allemaal op orde en up-to-date zijn. Zijn er devices die niet gebruikmaken van encryptie en niet op afstand te wissen zijn (in geval van verlies), dan zijn ze rijp voor vervanging.

4. Software en apps

Balans is een toverwoord bij een up-to-date mobiliteitsstrategie. De productiviteit daalt als werknemers slechts toegang hebben tot een beperkt aantal (verouderde) mobiele apparaten, software en apps. Anderzijds zorgt de ondersteuning van veel verschillende apparaten en software voor kopzorgen bij IT.

Controleer daarom regelmatig of de huidige systemen wel voorzien zijn van de laatste updates om beveiligingsproblemen te voorkomen én of er nog wel optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die er zijn en steeds nieuw bijkomen. Kunnen werknemers makkelijk samenwerken en productief werken? Of zijn er nieuwe mogelijkheden die aangeboden moeten (kunnen) worden? En wat is daar dan voor nodig?

5. Praktische randvoorwaarden

Houd in de mobiliteitsstrategie tot slot rekening met kosten voor softwarelicenties (misschien zijn die elders lager, voor hetzelfde product) en zaken als actuele beveiligingsrisico’s en regelgeving in de desbetreffende branche. Stuk voor stuk zaken die minimaal jaarlijks gecheckt dienen te worden. Want zo houd je de mobiliteitsstrategie up-to-date.

En lees ook: