Hoe maak je een goede mobiliteitsstrategie? 4 tips voor HR

Hoe maak je een mobiliteitsstrategie voor HR? En welke cijfers rondom het nieuwe werken zijn daarbij van belang? Met onderstaande tips maak je als HR-verantwoordelijke gemakkelijk je eigen mobiliteitsstrategie.

Mobiliteitsstrategie voor HR maken

Het barst van de cijfers en onderzoeken rondom mobiel werken en wat het nieuwe werken oplevert. Maar hoe vertaal je als HR-verantwoordelijke die facts & figures naar een concrete aanpak voor mobiel werken binnen jouw organisatie?

Ontdek in dit artikel de belangrijkste cijfers over het nieuwe werken en hoe je die cijfers inzet voor een mobiliteitsstrategie voor HR.

Feit 1: Slechts 25% van de bedrijven heeft een mobiliteitsstrategie

Driekwart van de Nederlandse bedrijven en overheidsorganisaties heeft nog geen mobiele bedrijfsstrategie. Dat blijkt uit onderzoek van Keala  in opdracht van Sogeti naar mobiel werken. De onderzoekers benadrukken bovendien dat er in veel gevallen niemand verantwoordelijk wordt gesteld voor het beleid en de kosten rondom het nieuwe werken.

Actie: maak iemand verantwoordelijk voor de mobiliteitsstrategie voor HR en budgetten

Met een strategisch document over de inzet van mobiele apparaten ben je er nog niet, waarschuwen de onderzoekers. Belangrijkste vereiste om het nieuwe werken te laten slagen is één medewerker verantwoordelijk te maken voor de planning en het budget. Deze verantwoordelijke moet erop toezien dat mobiel werken wordt geïmplementeerd zoals bedoeld is en tijdig bijstuurt waar nodig.

Feit 2: kantoorruimte is met 75 procent afgenomen

Uit onderzoek van HP blijkt dat het aantal vierkante meters kantoorruimte de afgelopen jaren met 35 tot 75 procent is afgenomen. Verwacht wordt dat het aantal vierkante meters in 2017 nog eens met 15 procent afneemt. Logisch, mensen werken immers vaker vanuit huis en hebben door mobiel werken ook onderweg toegang tot bedrijfssystemen. Het aantal werkplekken binnen een bedrijf is daardoor vaak lager dan het aantal medewerkers.

Actie: Kijk hoe je de werkvloer efficiënt inricht

De opkomst van mobiel werken heeft gevolgen voor de manier waarop de fysieke werkplek eruit ziet. Alleen al vanwege het feit dat het kantoorgebouw een andere functie krijgt. In plaats van een werkplek, wordt het steeds meer een ontmoetingsplek en leerplek. Dat vraag een andere indeling.

Praktijkvoorbeeld werkvloer het nieuwe werken

Softwareleverancier Oracle heeft daarom bijvoorbeeld de werkvloer ingericht naar de verschillende werkzaamheden. Zo zijn er plekken gecreëerd waar je in groepen kunt werken, stiltezones waar medewerkers geconcentreerd kunnen werken en ruimtes die project-teams kunnen reserveren.

Al deze werkruimtes zijn verbonden door zogenoemde ankerpunten met een koffiecorner. Daar ontmoeten medewerkers van verschillende afdelingen bij elkaar.

Alternatieven voor de bureaustoel

Ook de gedachte dat medewerkers – als ze al op kantoor zijn – altijd op een bureaustoel achter een bureau moeten zitten, is achterhaald. Voldoende afwisseling en variatie is belangrijk.

Er zijn inmiddels voldoende alternatieven voor de bureaustoel ontwikkeld om werknemers te stimuleren niet de hele dag zittend door te brengen. Denk aan een statafel, een deskbike, en een zitbal. Maar ook trampolinespringen achter je bureau schijnt de laatste mode te zijn.

Feit 3: In 2020 bestaat de helft van de werknemers uit millennials

De generatie geboren tussen 1981 en 2000, ook wel generatie Y of millennials genoemd, omvat in 2020 voor ongeveer de helft de beroepsbevolking. Die generatie stelt andere eisen aan de apparatuur waarmee ze werken. Ze vinden het vanzelfsprekend dat ze op het werk met middelen werken die hetzelfde gemak hebben als de apparatuur die ze privé gebruiken.

Actie: maak een flexibel beleid rondom privégebruik van devices

Bring Your Own Device (BYOD) wordt steeds minder populair, vooral vanwege de bijbehorende risico’s. Om de werkbeleving toch meer te laten aansluiten op hoe werknemers devices privé gebruiken, stappen steeds meer bedrijven over op Choose Your Own Device (CYOD).

Feit 4: Gebruikers stellen verschillende eisen aan apparatuur

Gebruikers stellen allerlei eisen aan de apparatuur die ze gebruiken op de werkvloer. Zo kwantificeerde HP dat 82 procent van de zakelijke eindgebruikers een touchscreen wenst, 71 een toetsenbord wil, 39 procent graag met een styluspen werkt en 35 procent spraakgestuurd wil kunnen werken.

Actie: Houd bij aanschaf van apparatuur rekening met wensen van werknemers

Er zijn verschillende manieren om de wensen binnen jouw organisatie in kaart te brengen. Een meer onorthodoxe methode is om zogenoemde schaduw-ict in kaart te brengen. Deze omwegen van eindgebruikers om bepaalde ict te gebruiken geeft inzicht in de middelen die ze het liefst zouden gebruiken, maar waarin de werkgever tot nog toe niet voorziet.

Meer weten over een mobiliteitsstrategie voor HR?

Mobile Windows 10, Android of AppleMeer tips om de mobiliteitsstrategie voor HR vorm te geven? Download de gratis whitepaper ‘Kies het juiste mobiele device’.

 

Of lees: