Dit zijn de wensen van de cloudwerker (met infographic)

Steeds vaker gebruiken medewerkers cloudapplicaties voor hun werk. Wat betekent dat voor IT? Hoe faciliteer je bijvoorbeeld deze cloudwerker? En welke behoefte heeft dit type medewerker? De cloudwerker in cijfers uitgedrukt.

Forrester Consulting onderzocht in opdracht van Google hoe cloudwerkers te werk gaan en welke behoeften ze hebben. Daarvoor interviewden ze wereldwijd 1.060 IT-beslissers die onder andere devices en cloudapps onder hun hoede hebben en 458 werknemers die ten minste wekelijks cloudapps gebruiken. Daaronder zaten 55 Nederlandse cloudgebruikers en 58 IT-verantwoordelijken.

De belangrijkste en opvallendste conclusies uit het onderzoek:

Wie is de cloudwerker?

 • Definitie cloudwerker: iemand die dagelijks cloudapplicaties gebruikt en ten minste 3 uur per dag in de cloud werkt. Ze kunnen hun werk op elke willekeurige plek doen en schakelen graag tussen diverse apparaten.
 • Aantal cloudwerkers: meer dan een vijfde (22%) van de Nederlandse informatiewerkers voldoet aan deze definitie. Dit is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde (21%).
 • Gemiddelde tijd in de cloud: Nederlandse kenniswerkers besteedden in 2018 een derde van de werkdag (gemiddeld 2,7 uur) aan online taken. Dit is een stijgende trend. 45% van de werknemers zegt dat ze tegenwoordig afhankelijker zijn van webbrowsers dan twee jaar geleden.

Voordelen volgens cloudwerkers

 • Productiviteitswinst: naar eigen zeggen biedt hun werkwijze de cloudwerkers een groot productiviteitsvoordeel. Ze kunnen makkelijker informatie raadplegen, gegevens analyseren, samenwerken met collega’s, en klanten realtime bedienen vanaf elke locatie.
 • Grotere succesfactor: twee derde van de Nederlandse informatiewerkers (67%) is van mening dat hun succes afhankelijk is van directe toegang tot informatie uit allerlei bronnen.
 • Meer vrijheid: 62% zegt dat hun werkgever verwacht dat ze overal kunnen werken. Dat verklaart waarom 69% van de werknemers de voorkeur geeft aan technologieën die hen vrij laten om te kiezen hoe waar ze werken.
 • Betere werk-privébalans: werken in de cloud en met diverse apparaten geeft werknemers het gevoel dat ze een betere balans tussen werk en privé hebben, zeggen ze zelf.
 • Gebruiksvriendelijker: 93% van de Nederlandse informatiewerkers vindt browsergebaseerde zakelijke apps even gemakkelijk of gebruiksvriendelijker dan desktopapps.

IT-verantwoordelijken en de cloud

 • Toenemende interesse in cloud-native apparaten: een opmerkelijke meerderheid van IT-beslissers (60%) investeert in upgrades van besturingssystemen voor werkstations die eigendom zijn van het bedrijf. Door cloud-native ervaringen onderzoeken bedrijven ook verschillende typen werkstations (53%). En één op de drie Nederlandse bedrijven zet nu al cloud-native apparaten in – zoals een chromebook – voor een deel van hun personeel, is dat van plan in de komende 12 maanden te gaan doen of is geïnteresseerd in deze apparaten.
 • Het is een topprioriteit: investeren in technologieën die de productiviteit van werknemers verbeteren, is een van de topprioriteiten voor ondernemingen (53%), alleen kostenreductie (57%) scoort hoger.
 • Meer inspelen op type medewerkers: de uniforme apparaatstrategie maakt plaats voor meer op maat gemaakte benaderingen. 74% van de Nederlandse ondernemingen classificeert medewerkers op basis van hun specifieke technologiebehoeften, in plaats van elke medewerker standaardapparaten te bieden.
 • Meer (consumenten)apps op de werkvloer: 52% streeft ernaar werknemers toegang te bieden tot toepassingen van consumentenklasse, met het oog op een betere werknemerservaring. Hetzelfde percentage beslissers verklaart dat zij mobiele apps voor werknemers hebben toegevoegd of uitgebreid.
 • Nieuwe strategie door cloud-apps: gemiddeld stapt 78% van de Europese bedrijven over op cloud-first strategieën of heeft de cloud prioriteit bij nieuwe zakelijke apps. In Nederland ligt dat op slechts 41%. Bovendien ziet 69% de cloud als een strategisch bedrijfsmiddel, vergeleken met 47% in Nederland.
 • Nieuwe beveiligingsuitdagingen: bijna de helft (47%) is het ermee eens dat de browser belangrijker is geworden voor de IT-strategie doordat werknemers cloud-apps gebruiken. IT-beslissers ondersteunen het gebruik: 47% legt meer de nadruk op browserbeveiliging, en 40% verhoogt de ondersteuning en controle van browsers.

Behoeften van cloudwerker

 • Ervaring moet doorslaggevend worden: 78% van de werknemers zegt afhankelijk te zijn van IT bij het verbeteren en ondersteunen van hun productiviteit. Daarom moeten ondernemingen bij technologische beslissingen prioriteit geven aan de ervaring van werknemers. Slechts 33% echter zegt dit nu al te doen, vergeleken met een gemiddelde van 66% in alle andere Europese landen.
 • Belangrijkste eisen voor verhoogde productiviteit: voor 71% van de medewerkers is de mogelijkheid om overal en op elk apparaat toegang te krijgen tot werkbestanden en apps de belangrijkste vereiste om hun werk goed te kunnen doen. 62% noemt de mogelijkheid om problemen op te lossen zonder de productiviteit te verliezen als belangrijkste eis.

Benieuwd naar de belangrijkste resultaten uit het wereldwijde onderzoek? Die vind je in onderstaande infographic:

cloudwerker in cijfers

Wil je weten welke trends je bedrijf nog meer te wachten staan? Download het grote trends-rapport (in het Engels). En lees ook: