Een nieuw type medewerker bestormt jouw bedrijf: ontmoet de cloudwerker

De cloud is onmisbaar geworden binnen vrijwel ieder bedrijf. Dit leidt tot de opkomst van een nieuw type medewerker: de cloudwerker. Het zijn de early adopters van een flexibele manier van werken.

Zo herken je de cloudwerker: dit type medewerker werkt de hele dag door in cloudapplicaties. Zo slaan ze bijvoorbeeld al hun bestanden op in Google Drive of Dropbox in plaats van op hun laptop of een usb-stick.

Op deze manier kan de cloudwerker altijd en overal bij zijn bestanden, de tijd van 9 tot 5 op kantoor is voorbij. Cloudwerkers werken ook efficiënter samen. Het liefst werken ze realtime samen met collega’s in hetzelfde bestand.

26% is cloudwerker

De groeiende groep cloudwerkers is waardevol binnen een organisatie. Ze omarmen innovatie en hebben een sterke voorkeur voor online. Zo werken ze gemiddeld 4,6 uur per dag op het web.

Volgens een onderzoek door Forrester Consulting in opdracht van Google was in 2018 slechts 26% van de medewerkers een cloudwerker. Bijna driekwart heeft nog steeds een traditionele werkstijl. Je vindt de cloudliefhebber niet alleen in specifieke branches, rollen of locaties. Ze zijn overal, ook binnen jouw bedrijf.

Waardevolle medewerkers

Toch is het belangrijk om ze goed te identificeren. Als je je medewerkers op dezelfde manier segmenteert als je klanten, kun je inspelen op hun specifieke behoeftes. In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt is dat geen overbodige luxe.

Medewerkers voelen zich zo meer gewaardeerd en kunnen werken op een manier die past bij hun persoonlijkheid en kwaliteiten. Een win-win voor werkgever én werknemer.
Wat wil de cloudwerker?

Cloudwerkers verlangen naar een flexibele werkstijl. Ze vinden het prettig om niet alleen op kantoor te kunnen werken, maar ook onderweg, in een café of thuis. Als je ze dwingt elke dag 8 uur op kantoor te zitten, zullen ze niet gelukkig worden.

Dit type medewerker switcht moeiteloos tussen de laptop, tablet en smartphone. Het is goed om hier rekening mee te houden bij het verdelen van devices.

Device afstemmen op cloudwerker

Er komen tegenwoordig steeds meer cloud-native laptops op de markt. Deze devices zijn vaak goedkoper en een stuk sneller uit te rollen binnen bedrijven dan traditionele modellen.

Er valt namelijk minder te installeren en met een internetverbinding kan de cloudwerker vrijwel direct aan de slag. Hierdoor is de IT-afdeling een stuk minder tijd kwijt met het uitdelen van nieuwe apparaten.

Faciliteer een fijne werkwijze

Het is voor cloudwerkers logisch om alle bestanden op te slaan in de cloud. Waar traditionele medewerkers hier vaak wat huiverig tegenover staan, vertrouwen ze op de veiligheid die cloud-oplossingen ze bieden.

Wanneer bestanden offline worden opgeslagen, gaat dat niet altijd even goed. Een derde van de medewerkers geeft aan last te hebben van technische problemen binnen hun werk of niet bij essentiële informatie te kunnen. Deze informatie moet namelijk eerst doorgestuurd worden via de mail, usb-stick of services als WeTransfer.

Werkwijzes afspreken

Dit soort problemen komen een stuk minder voor wanneer er online wordt gewerkt. Toch is het wel zaak om de werkwijze in de cloud voor iedereen duidelijk te maken. Zo is er niets irritanter dan een document niet te kunnen openen doordat een collega vergeten is toegang te geven. Ook worden bestanden niet altijd op logische plekken opgeslagen, waardoor ze praktisch onvindbaar worden.

Niet iedereen is even uitgesproken over dit soort struikelblokken tijdens het werk. Het is aan managers, HR-medewerkers en ondernemers om tijdig te polsen of medewerkers nog tevreden zijn met de manier waarop het werk georganiseerd is.