Waarom creative pro’s (niet) mobiel kunnen werken

Creative pro’s zijn aan kantoor gebonden vanwege het grote scherm en krachtig systeem dat nodig is om hun werk goed te kunnen doen. Is het voor deze creatieve professionals echt onmogelijk om mobiel te werken? We zochten het uit.

Jarenlang waren Apple iMacs het favoriete device voor grafisch ontwerpers, videomakers en architecten. De kwaliteit van de beeldschermen en de processorsnelheid gaven daarbij de doorslag. Evenals de beschikbaarheid van de benodigde software voor hun werk. Een programma als Final Cut Pro (videobewerking) bijvoorbeeld werkt alleen op Apple computers.

Maar de concurrentie heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten: Adobe Premiere Pro is minstens zo goede software voor de bewerking van video’s én werkt bovendien op Windows. Windows-workstations zijn daardoor interessante én vooral betaalbaarder alternatieven geworden voor creative pro’s.

Alternatieven voor creative pro’s

‘Veel professionele audiovisuele bedrijven, zoals Talpa en Endemol, zijn overgestapt op Windows-workstations om zwaar videomateriaal te verwerken’, constateert Thomas Oude Luttikhuis. Oude Luttikhuis is Solutions Sales Specialist Workstations bij HP Nederland en ontmoet jaarlijks veel makers van film, tv en nieuwe media op het tweedaagse AV-festival.

‘HP focust zich sterk op die doelgroep met de ZBook Studio-series. Dat zijn laptops met een forse grafische kaart, gemaakt voor mobiel produceren en bewerken. Daarnaast heeft HP een unieke technologie ontwikkeld, DreamColor, die je terugziet in de schermen van de ZBook Studio’s.’ DreamColor biedt één miljard kleuren bij 600 nits helderheid, waardoor een realistische kleurweergave mogelijk is met het Adobe RGB-spectrum.

Voorbeeld benodigdheden creative pro
Bij Incentro, een digital full service company met klanten als PostNL en GrandVision, krijgen creatievelingen elke twee jaar een bepaald budget waarmee zij een nieuw device mogen aanschaffen. Sietse van der Molen is videoproducer bij Incentro en bouwde van dat geld zijn eigen desktop. Voor Van der Molen speelden bij de keuze van de componenten voor zijn desktop de volgende factoren een grote rol:

> een moederbord met voldoende uitbreidingsmogelijkheden
> een supersnelle processor (in dit geval Intel i7, klokfrequentie 3,3 Ghz)
> minimaal 32 GB aan RAM-geheugen
> veel aansluitingsmogelijkheden (zoals USB 3.0 en 3.1 type-c, Firewire of Thunderbolt 3-poorten, HDMI)
> een snelle grafische kaart (in dit geval NVIDIA Quadro 1070)

Creative pro Van der Molen gebruikt zijn zelfgebouwde machine hoofdzakelijk voor het bewerken en renderen van video, audio en animaties.

Een ZBook Studio display uitgerust met DreamColor heeft een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, wat zelfs niet haalbaar is met de nieuwe retina-displays van Apple MacBooks. Bovendien is op de ZBook Studio X360 het 4K-scherm ook nog eens ontspiegeld, waardoor de touchscreenervaring met hand en pen verbetert. Een Wacom AES-pen is optioneel bij de ZBook Studio X360.

Hoger rendement qua verwerkingstijd

Volgens Oude Lutttikhuis halen Windows-workstations tegenwoordig een hoger rendement qua verwerkingstijd van het beeldmateriaal. Bovendien zijn Windows-machines voordeliger.
Hij verwijst in dat verband onder meer naar een review van de ZBook Studio x360 G5 voor wat betreft de praktijkervaringen bij het monteren en renderen van video’s. ‘Apple heeft zijn systemen lange tijd niet geüpgraded. Bovendien was het fysiek onmogelijk om MacBooks uit te breiden.’

Voor de veeleisender filmmakers, architecten en andere creative pro’s biedt HP in de ZBook-serie overigens qua hardware nog zwaarder uitgeruste laptops, maar die zijn door hun gewicht en 17-inch beeldscherm wel minder hanteerbaar. Om over het prijskaartje maar te zwijgen.

Balans tussen design en hardware

Voor de ZBook-serie heeft HP geïnvesteerd in long life batterijen. Er is een keuze uit 4-cell (64 Watt uren) en 6-cell (96 Watt-uren). ‘Feit blijft dat een Intel-i9 en grafische processor ontzettend veel stroom vereist’, zegt Luttik Oudehuis. ‘Wat dat betreft proberen wij altijd een optimale balans te vinden tussen de design- en hardware-eisen.’

Wil je creative pro’s aan je binden? Investeer dan in moderne én veilige werkplek. Lees in deze gratis whitepaper hoe je dat doet en zo de strijd om talent wint. Lees ook: