Persona’s koppelen aan devices: maatwerk 2.0

Krijgen jouw medewerkers allemaal dezelfde devices, of mogen ze zelfs hun eigen laptop gebruiken? Om je medewerkers efficiënt te laten werken (en tevreden te houden), is het belangrijk om maatwerk toe te passen. In dit artikel leggen we uit hoe je persona’s kunt koppelen aan devices.

Dit artikel is de derde in een reeks over persona’s voor medewerkers. In dit artikel leggen we uit hoe je persona’s kunt koppelen aan devices. In het eerste artikel komen verschillende strategieën voor het kiezen van devices aan bod. Het tweede artikel zoomt in op de behoeften van typen medewerkers.

Welke devices medewerkers tot hun beschikking hebben, is heel belangrijk voor hun productiviteit en tevredenheid. Toch worstelen veel bedrijven met het vinden van de beste aanpak om hun mensen te voorzien van hardware.

Huidige strategieën sluiten niet aan

Sommige bedrijven kiezen bij de voor een one-size-fits-all-aanpak. Ze stellen een zeer beperkt aanbod devices beschikbaar om het apparaatbeheer simpel te houden. Een groot nadeel hiervan is dat zo’n generiek device bij niemand echt aansluit. Het is bijvoorbeeld te zwaar voor een receptionist, maar heeft juist te weinig vermogen voor een controller.

Bij andere organisaties wordt juist het Bring Your Own Device (BYOD)-principe gehanteerd. Hierbij mogen medewerkers hun eigen device van thuis meenemen. Dat heeft flinke veiligheidsrisico’s. Consumentenlaptops hebben vaak geen adequate beveiliging en het is lastig om medewerkers te verbieden bepaalde applicaties of bestanden te downloaden.

Verschillende typen medewerkers

Binnen elke organisatie zijn verschillende types eindgebruikers die allemaal een ander soort device willen. Dat kan zijn omdat hun takenpakket afwijkt van de norm of omdat ze al bekend zijn met een bepaald besturingssysteem en niet willen switchen.

Ook hebben verschillende generaties vaak specifieke wensen. Zo willen jongere medewerkers over het algemeen liever de nieuwste devices, terwijl oudere medewerkers nieuwe technologie minder snel adopteren.

Kortom, medewerkers met verschillende drijfveren gedragen zich verschillend op het gebied van mobiel werken. Juist door te luisteren naar de behoeftes van werknemers en te kiezen voor maatwerk, verhoog je de kans dat mobiel werken (snel) wordt omarmd door de organisatie.

Is maatwerk voor iedereen de oplossing?

Door de lappendeken aan verschillende wensen zou je kunnen aannemen dat het slim is om iedere medewerker afzonderlijk te vragen naar welke devices ze precies zouden willen. Zo krijgt iedereen precies wat hij of zij nodig heeft. Helaas zit hier een addertje onder het gras.

Het in kaart brengen van alle wensen kost bij grote organisaties erg veel tijd. Ook is het voor de IT-afdeling onwerkbaar om zoveel verschillende devices te beheren.

Tip: lees hier alles over IT- en werkplekbeheer

Werken met persona’s

Hoe kies je nu de juiste devices voor de verschillende type medewerkers? Om die vraag te beantwoorden is het slim om met persona’s te werken. Deze term ken je misschien uit de marketing voor het beschrijven van verschillende klantgroepen.

In de IT zijn persona’s zijn gebruikersgroepen waarbij je per groep de verschillende wensen en eisen van de medewerkers beschrijft. Denk daarbij aan de functie die iemand heeft, wat zijn werkzaamheden zijn en welke bedrijfsapplicaties hij gebruikt.

Ook is het belangrijk om te weten waar iemand zijn werk doet. Zit hij voornamelijk op kantoor, vooral thuis of moet hij of zij juist veel onderweg werken? Door dit zorgvuldig te omschrijven, weet je wat iedere groep nodig heeft aan hard- en software.

Zes persona’s

De meeste organisaties hebben maximaal zes verschillende gebruikersgroepen. Elk met hun eigen type werkzaamheden, locaties waar ze werken en tijden waarop ze werken.

 1. Mobile Trailblazers
  Dit zijn medewerkers die vooral mobiel werken
 2. Office Navigators
  Deze medewerkers werken vooral op kantoor
 3. Cloud Natives
  Cloud natives werken voornamelijk met cloud-applicaties
 4. Creative Pro’s
  De creative pro werkt veel met zware grafische programma’s
 5. Power Users
  Een power user werkt in rollen waar grote hoeveelheden data moeten worden verwerkt (AI, big data)
 6. Frontline Hero’s
  Deze persona vind je vooral in servicegerichte rollen (zoals receptionist)

Hoe kun je persona’s koppelen aan devices?

Wanneer je eenmaal in kaart hebt gebracht welke medewerker bij welke persona past, is het tijd om persona’s te koppelen aan devices. Welke devices passen het beste bij de wensen van een bepaalde doelgroep?

 • Voor Mobile Trailblazers is een convertible of detachable bijvoorbeeld een interessante optie. Deze devices zijn om te toveren van laptop tot tablet, ideaal voor medewerkers die veel onderweg zijn.
 • De Frontline Hero heeft in de regel de minst zware apparaten nodig. Hierbij is een thin client of chromebook bijvoorbeeld een interessante optie. Dit zijn lichte en relatief goedkope oplossingen.
 • Heb je veel Creative Pro’s in huis die zware grafische software moeten draaien voor hun dagelijkse werkzaamheden? Deze medewerkers hebben zwaardere apparaten nodig, zoals de Z workstations van HP.

Wil je graag persona’s koppelen aan devices? Ga hiervoor vooral ook het gesprek aan met medewerkers uit de persona. Ze kunnen je zelf het beste vertellen wat ze nodig hebben.

Lees ook: