Succesvol maatwerk bieden: zo koppel je persona’s aan devices

Sommige bedrijven kiezen bij de overstap op mobiel werken voor een one-size-fits-all-aanpak. Ze stellen een zeer beperkt aanbod devices beschikbaar om het apparaatbeheer simpel te houden. Maar om het nieuwe werken succesvol te implementeren en in stand te houden is maatwerk essentieel. Hoe werkt dat?

Binnen elke organisatie zijn verschillende types eindgebruikers die allemaal een ander soort device willen. Dat kan zijn omdat hun takenpakket afwijkt van de norm of omdat ze al bekend zijn met een bepaald besturingssysteem en niet willen switchen. Een medewerker kan ook bepaalde (hogere) eisen aan een device stellen omdat hij het voor zowel zakelijke als privédoeleinden wil gebruiken.

Kortom, medewerkers met verschillende drijfveren gedragen zich verschillend op het gebied van mobiel werken. Kies je een uniforme aanpak, dan doe je altijd een deel van je personeel tekort en zullen je investeringen uiteindelijk minder opleveren dan gewenst. Juist door te luisteren naar de behoeftes van werknemers en te kiezen voor maatwerk, verhoog je de kans dat mobiel werken (snel) wordt omarmd door de organisatie.

Werken met persona’s

Hoe kies je nu de juiste devices voor de verschillende type medewerkers? Om die vraag te beantwoorden is het slim om met persona’s te werken. Dit zijn gebruikersgroepen waarbij je per groep de verschillende wensen en eisen van de medewerkers beschrijft. Denk daarbij aan de functie die iemand heeft, wat zijn werkzaamheden zijn en welke bedrijfsapplicaties hij gebruikt.

Ook is het belangrijk om te weten waar iemand zijn werk doet. Zit hij voornamelijk op kantoor of moet hij zo nu en dan ook onderweg werken? Door dit zorgvuldig te omschrijven, weet je wat iedere groep nodig heeft aan hard- en software.

De meeste organisaties hebben maximaal zes verschillende gebruikersgroepen: Mobile Trailblazers, Office Navigators, Cloud Natives, Creative Pro’s, Power Users en Frontline Hero’s. Elk met hun eigen type werkzaamheden, locaties waar ze werken en tijden waarop ze werken.

Devices kiezen per doelgroep

Heb je dat in kaart gebracht, dan ontstaat een matrix van verschillende rollen en scenario’s – en de type devices die daarbij passen.

Overzicht van persona's en de beste devices

In het voorbeeld hierboven zie je dat een convertible – een laptop waarbij je het scherm kunt opklappen – het beste past bij een manager of mobiele professional. Een detachable is voor laatstgenoemde groep, maar ook voor kenniswerkers, een goede optie. Bij dit device is het scherm los te koppelen om zo de laptop om te toveren tot tablet. Tevens handig voor werknemers die het zakelijke device ook privé wil gebruiken, je klikt het toetsenbord eraf en ploft neer op de bank met je favoriete Netflix-serie.

Voor de grootste groep gebruikers zal een clamshell, een traditionele notebook al dan niet met touchscreen, prima voldoen. Goedkopere oplossingen als de all-in-one of thin client zijn weer bij uitstek geschikt voor taakwerkers als receptionisten. Die werken vaak op een vaste plek en gebruiken applicaties waar geen zware hardware voor benodigd is.

Goede beveiliging

Naast de wensen en eisen van de werknemers, zijn er ook nog de wensen en eisen van de IT-afdeling. Want hoe meer soorten devices in omloop zijn, hoe meer uitdagingen voor IT om alles te managen en te beveiligen. Zeker voor de devices van de gebruikersgroepen die ook onderweg en op locatie werken.

Denk aan veiligheidsrisico’s zoals verlies en diefstal van een device. Maar ook inloggen op onbeveiligde wifi-netwerken is gevaarlijk vanwege mogelijke datalekken en hacks. En dan is er nog het risico van visual hacking, waarbij kwaadwillenden over iemands schouder meekijken om (inlog)gegevens buit te maken.

De juiste devices kiezen

Steeds meer devices beschikken over soft- en hardwarematige functies om dit soort risico’s te beperken. En ook de tools om diverse type devices makkelijk en overzichtelijk te kunnen managen zijn er inmiddels volop. Daardoor vervalt het excuus voor bedrijven dat een one-size-fits-all-aanpak niet anders kan, en kunnen alle type medewerkers productiever werken.

Lees ook: