Hoe kun je de cloudwerker faciliteren?

De cloudwerker is niet meer weg te denken uit het moderne kantoor. Inmiddels valt ruim een kwart (26%) van de Nederlandse informatiewerkers onder deze noemer. Hoog tijd dus om de cloudwerker beter te faciliteren.

Hoe herken je een cloudwerker eigenlijk? Deze medewerkers gebruiken dagelijks cloudapplicaties en werken minstens drie uur per dag in de cloud. Ze zijn niet gebonden aan een vaste werkplek en schakelen graag tussen verschillende devices.

Lees hier meer over de cloudwerker.

Cloudwerkers faciliteren? Segmenteren maar!

Waar je een aantal jaar geleden nog voor iedere medewerker dezelfde pc op het bureau zette, wordt er tegenwoordig iets meer personalisatie verwacht. Cloudwerkers zitten namelijk niet te wachten op dezelfde devices als traditionele kantoormedewerkers.

Het segmenteren van medewerkers heeft veel voordelen. Lees er alles over.

Door werknemers te segmenteren op basis van hun specifieke behoeften, werken ze efficiënter én prettiger. Dat is in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt een groot voordeel.

Cloud-based devices

Om cloudwerkers te faciliteren, kun je het beste kiezen voor een cloud-based zakelijke laptop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chromebook. Deze zijn vaak goedkoper dan traditionele laptops en pc’s.

Daarnaast zijn ze een stuk makkelijker uit te rollen, er valt een stuk minder te installeren. De cloudwerker heeft vervolgens alleen een internetverbinding nodig om aan de slag te gaan.

Het belang van toegang

Cloudwerkers vinden het logisch om bestanden op te slaan in de cloud, zo kunnen ze er vanaf elke locatie gemakkelijk bij. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ze ‘s ochtends thuis werken, vervolgens bij twee verschillende klanten over de vloer komen en aan het einde van de dag op kantoor arriveren.

Helaas werkt het nog niet voor iedereen zo, waardoor het ineens toch noodzakelijk blijkt om eerst fysiek op kantoor te komen om bij een document te kunnen. Hier gaat veel tijd mee verloren.

80% van de ondervraagden vindt dat succes afhangt van directe toegang tot informatie.

Toegankelijkheid is een van de belangrijkste randvoorwaarden voor succesvol werken in de cloud.

Zorg er dus voor dat alle bestanden die de medewerker nodig heeft, ook echt in de cloud worden opgeslagen. Dus niet op een usb-stick (al helemaal niet vanwege de security-issues die daarbij komen kijken), losse pc of zakelijke laptop.

Check ook of de juiste mensen toestemming hebben om het bestand te bekijken, te bewerken of om erop te reageren.

Slimme tools voor cloudwerkers

94% van de medewerkers vindt browser-based apps net zo makkelijk of zelfs makkelijk om mee te werken dan desktop-based apps. Cloudwerkers hebben logischerwijs een voorkeur voor de eerstgenoemde.

Er zijn veel verschillende tools beschikbaar om de cloudwerker te faciliteren, denk bijvoorbeeld aan:

  • Slack: Een slimme app waar je in kunt chatten en bestanden uitwisselen. Uit te breiden met veel verschillende plugins.
  • Microsoft Office 365: De web-variant van het bekende office-pakket. Je hoeft niets te downloaden, alleen te registreren.
  • Trello, Asana en Basecamp: Deze drie apps zijn populaire projectmanagement-tools.

Cloudwerker faciliteren met Google Chrome Enterprise

Om de cloudwerker nog beter te faciliteren, kun je Google Chrome Enterprise implementeren. Dit is een besturingssysteem en productiviteitssuite in de cloud. Dit systeem heeft drie grote voordelen:

  • Versleutelde cloudprofielen zorgen voor security van je bedrijfsgegevens en devices
  • Het is eenvoudig te beheren en implementeren voor de IT-afdeling
  • Bedrijven besparen tijd en kosten

Meer weten over de voor- en nadelen van Google Chrome Enterprise?

Security voor cloudwerkers

Cloudwerkers werken maar zelden vast op kantoor, hierdoor kunnen ze niet altijd verbinden met het veilige bedrijfsnetwerk. Maak dus goede afspraken over hoe cloudwerkers onderweg mogen verbinden met internet.

Openbare Wifi-punten zijn sowieso een no-go. Hackers kunnen zo bijvoorbeeld tussen het device en de hotspot in gaan zitten, waardoor data onderschept wordt. Het is slimmer om  een 4G-oplossing met simkaart in te zetten. Een andere mogelijkheid is het instellen van een VPN, hiermee wordt een soort muur rondom de internetverbinding gebouwd. 

Geen pottenkijkers

Een ander risico is dat ‘visuele hackers’ mee kunnen kijken op het scherm van een van je cloudwerkers. In het openbaar vervoer zitten de stoelen dicht bij elkaar en op een flexwerkplek lopen veel onbekenden langs. HP Sure View is hiervoor een goede oplossing. Met een druk op de knop wordt een privacyfilter geactiveerd.

Lees meer