CO2-neutraal printen? Zo doe je dat als organisatie

Wil jij aan de slag met duurzaamheid binnen je organisatie? Vergeet dan niet te kijken naar CO2-neutraal printen. Met relatief kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken in je CO2-uitstoot.

Wat is CO2-neutraal eigenlijk?

Inmiddels zijn veel organisaties en overheden het er over eens: de uitstoot van broeikasgassen moet omlaag. Ook als bedrijf kun je hier aan bijdragen, bijvoorbeeld door processen CO2-neutraal in te richten en CO2-neutrale producten aan te schaffen.

CO2-neutraal wil zeggen dat er evenveel CO2 wordt opgenomen als uitgestoten. Belangrijke opnamesystemen zijn bijvoorbeeld bossen en oceanen. Wanneer we dit doortrekken naar CO2-neutraal printen, betekent dit dat je zo min mogelijk uitstoot bij het gebruik van de printer. En dat je printers aanschaft waar ook bij de productie zo min mogelijk uitstoot is geweest.

Lees hier alles over duurzaamheid en innovatie

Een CO2-neutrale printer

Een CO2-neutrale printer heeft een aantal kenmerken. Allereerst de productie. Er zijn tegenwoordig steeds meer printers beschikbaar die CO2-neutraal geproduceerd zijn. Deze worden niet gemaakt van volledig nieuwe grondstoffen, maar juist van gerecycled materiaal.

Daarnaast zijn CO2-neutrale printers onderhoudsvriendelijk. Dat wil zeggen dat het belangrijk is dat deze goed repareerbaar zijn, zodat je bij een defect niet meteen een heel nieuw apparaat hoeft aan te schaffen.

Houd bij het aanschaffen van een printer ook rekening met de manier waarop deze energie verbruikt. Een energieslurper van gerecycled materiaal zet nog steeds geen zoden aan de dijk. Wanneer je printer het ENERGY STAR® ecolabel heeft, weet je dat het apparaat niet te veel energie verbruikt per geprinte pagina.

Tip: bij sommige fabrikanten kun je het laatste beetje CO2-uitstoot zelf compenseren door iets extra te betalen.

Werken aan CO2-neutraal printen met gerecycled papier

Niet alleen de machine moet CO2-neutraal zijn, ook het papier waarop je print speelt een belangrijke rol. Wanneer papier geproduceerd wordt, verdwijnen er namelijk bossen die onze CO2-uitstoot kunnen opnemen. Daarom is het raadzaam volledig gerecycled papier te gebruiken.

Wil je ook graag dat je inktcartridges klaar zijn voor CO2-neutraal printen? De meeste (80%) originele Inkt cartridges van HP bevatten tussen de 45% en 73% gerecycled materiaal.

Ontdek wat HP allemaal doet op het gebied van duurzaamheid.

Onderweg naar CO2-neutraal printen door automatische bestellingen

Wist je dat de transportsector in 2019 26 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uitstootte? Hiervan bestaat 45% uit luchtvervoer en 21% uit vervoer over de weg (bron CBS). Hoe meer je als bedrijf kunt bijdragen aan de vermindering daarvan, des te beter.

Een onverwachte manier om hier mee aan de slag te gaan, is door over te stappen op automatische bestellingen van printbenodigdheden. Zo zijn er printers die zelf doorgeven wanneer de inkt bijna op is. De inkt wordt dan automatisch besteld en zonder tussenkomst van een derde partij direct op kantoor of thuis geleverd.

Wat is het effect van automatische inktbestellingen?

Deze manier is ideaal voor bedrijven zelf, maar heeft als neveneffect dat er minder vervoer nodig is. Op deze manier kun je toch dichter bij CO2-neutraal printen komen.

Volgens Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP, kun je met deze methode de CO2-voetafdruk met maar liefst 73% verlagen. Daarnaast verlaag je het energieverbruik met 69% en het waterverbruik met 70%.

Managed Print Services en Device as a Service (DaaS)

Natuurlijk kun je alle printers op kantoor en bij je medewerkers thuis zelf aanschaffen, maar het is een stuk duurzamer om te kiezen voor servicemodellen, zoals Managed Print Services (MPS) en Device as a Service (DaaS).

Hierbij wordt je behoefte aan printbenodigdheden automatisch gemonitord, hoeveel je wanneer ontvangt, wordt daar realtime op aangepast. Uit onderzoek van HP blijkt dat bij Device as a Service maar liefst 25% minder broeikasgassen worden uitgestoten. Deze methode draagt dus bij aan CO2-neutraal printen.

Lees ook

Veelgestelde vragen over CO2-neutraal printen

Wat is CO2-neutraal printen?

CO2-neutraal printen wil zeggen dat bij de productie en het gebruik van het apparaat niet meer CO2 wordt uitgestoten dan er wordt opgenomen. Belangrijke opnamesystemen zijn bijvoorbeeld bossen en oceanen. Lees hier meer over CO2-neutraal printen.

Hoe kun je als bedrijf duurzaam printen?

Je kunt bij de aanschaf en het gebruik van printers op verschillende manieren rekening houden met het milieu. Zo zijn Managed Print Services, inktabonnementen en gerecycled papier interessante oplossingen. Lees hier meer over duurzaam printen.