Hoe de cloud-adoptie in een versnelling is gekomen

Digitale transformatie is begin 2020 in een stroomversnelling beland. Wat is het voordeel van cloud-adoptie en hoe kun je print hier optimaal in integreren? We spreken erover met twee specialisten van HP: Theo de Boer, Pre-Sales Technical Consultant en Bas van der Loo, Bid & Tender Specialist.

Wat is digitale transformatie eigenlijk?

Voordat we beginnen aan de voordelen, is het belangrijk om te weten wat we precies onder digitale transformatie verstaan. Theo vertelt: “Digitale transformatie is de verschuiving naar locatie-onafhankelijk werken en data benaderen.”

“Wanneer je vroeger bij een klant een afspraak had en zat te wachten bij de receptie, las je bijvoorbeeld de bedrijfskrant. Nu kun je gewoon in de wachtruimte werken en communiceren met collega’s.” Doordat veel data in de cloud wordt opgeslagen, kun je dit altijd en overal benaderen. Cloud-adoptie is dan ook essentieel geworden.

Hoe staat het nu met de cloud-adoptie binnen bedrijven?

Niet alle organisaties zijn even ver met de cloud-adoptie binnen hun organisatie. “Er zijn bedrijven die echt voorop lopen in hun doelstellingen rondom digitale transformatie. Die willen volgend jaar al alles in de cloud hebben en geen bedrijfsnetwerk meer nodig hebben,” vertelt Theo.

“Dan moet je dus denken aan internet offices, kantooromgevingen die volledig online draaien. Devices koppelen dan direct aan het internet en er wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van cloud-based oplossingen. Dit is een heel andere infrastructuur.”

“Digitale transformatie gaat geleidelijk, daarom heet het transformatie en geen makeover”

Natuurlijk is niet iedereen al zover. Theo vertelt: “Office 365 is vaak de allereerste stap. Hiermee staan bijvoorbeeld mail en de documenten waar je in aan het werken bent in de cloud, waardoor je er ook onderweg bij kunt.”

“Negen van de tien organisaties werkt al met Office 365. Zo is ook Salesforce cloud-based geworden en worden langzaam alle grote enterprise-oplossingen dat ook.” 

Zie je een verschuiving in cloud-adoptie?

Sinds maart 2020 werken veel mensen gedwongen thuis. Dit heeft logischerwijs ook een duidelijk effect op de cloud-adoptie. “Je ziet dat het in een stroomversnelling is gekomen,” vertelt Theo. ”Ineens was er de noodzaak om naar de cloud te verplaatsen omdat mensen moesten kunnen doorwerken.”

“Cloud-adoptie is echt een project dat gestart moet worden”, stelt Bas. “Dit gaat normaal stapsgewijs en kost geld. In principe waren alle tools er al wel, maar waren de gemiddelde werknemer en werkgever vastgeroest in een traditionele manier van werken.”

“Mensen hebben per definitie geen zin om te veranderen, maar nu kon het helaas niet anders. Als de cloud er niet was, konden we nu niet samenwerken vanuit huis, je hebt geen keuze.”

Hoe kun je print integreren in de cloud?

Veel standaardprinters hebben geen integratie met de cloud. Hierdoor moeten medewerkers verschillende stappen doorlopen om een in te scannen document op de juiste plaats in een applicatie te zetten. Met HP Workpath kan dit wel. “Dat is een cloud-based oplossing waarmee je applicaties op printers kunt managen,” vertelt Bas.

“Je kunt de printer bijvoorbeeld direct koppelen aan OneDrive of SharePoint. Zo wordt de printer een centraal punt dat gekoppeld wordt aan alle cloud-based oplossingen binnen de organisatie.”

“Voordat een medewerker de printer kan gebruiken, moet hij of zij zich eerst identificeren met een code of badge. Zo voorkom je dat iedereen alle printopdrachten kan zien en uitvoeren.”

Print en digitale transformatie

Neem in de digitale transformatie ook het printen mee als onderdeel van het werkproces. Hierbij is het belangrijk om de juiste keuzes te maken zodat de printoplossing aansluit bij de behoefte van vandaag en morgen.

De HP printoplossingen werken cloud-based en sluiten volledig aan bij de behoefte van de moderne werkplek. HP biedt als IT-leverancier een totaaloplossing voor zowel kantoor als thuiswerkplek.

Voordelen van printen in de cloud

In onderstaande video legt Hans van Barel, Country Category Manager Printing bij HP, uit wat de voordelen zijn van printen in de cloud:

Lees ook