Printoplossingen in 2021: de belangrijkste trends voor ICT’ers

Elk jaar kent weer nieuwe trends, ook op het gebied van print. Welke printoplossingen kunnen we verwachten in 2021? We spreken erover met Jeroen de Meer, Category Manager bij HP.

Mobiliteit wordt steeds belangrijker

Wanneer we het hebben over trends rondom printoplossingen in 2021, is mobiliteit een van de meest opvallende. We werken niet meer de hele dag op kantoor. Deze trend is door de crisis in 2020 in een stroomversnelling gekomen.

Jeroen vertelt: “Nu we meer thuiswerken, moet je ook kunnen printen op je thuiskantoor. Ook wanneer we in de toekomst weer op pad mogen naar klanten, is het handig als je ook op locatie iets kunt printen.”

Tip: ontdek de effecten van thuiswerken op je medewerkers

Kleinere printers

De verwachting is dat kleinere printers steeds populairder worden in 2021. Daarom komen er compacte printers op de markt met de uitgebreide mogelijkheden die je van een zakelijk model kunt verwachten.

“Dat is erg handig voor krappe locaties, zoals op thuiswerkplekken. Deze printers hebben nieuwe security en workflow features zodat medewerkers hun werk nog gemakkelijker en veiliger kan uitvoeren, vertelt Jeroen. 

Overkoepelende printoplossingen 2021

Toen we in 2020 massaal gingen thuiswerken, was dat een flinke verandering in werkwijze, ook op het gebied van print. “Zakelijk was dat heel lastig, ineens moest iedereen thuis gaan printen. Medewerkers gingen toen ook zelf een printer kopen. Bij HP kregen we vervolgens vaak de vraag voor overkoepelende printoplossingen”, blikt Jeroen terug.

Het is praktisch om je printoplossingen in 2021 centraal te regelen, bijvoorbeeld door middel van Managed Print Services. “Hiermee kan je alle printers in je vloot gemakkelijk in één keer managen,” vertelt Jeroen. 

Tip: ontdek de mogelijkheden van HP+

Ontzorgd thuis printen

Naast het faciliteren van de thuisprinter, kun je medewerkers ook op andere manieren ontzorgen. Denk bijvoorbeeld aan de inkt en het papier dat regelmatig bijgevuld moet worden. Je kunt daar afspraken over maken, bijvoorbeeld dat ze de kosten mogen declareren of door een vaste maandelijkse vergoeding aan te bieden.

Maar je kunt ook een stap verder gaan legt Jeroen uit. Hij haalt de nieuwste trends van as-a-service-modellen aan, waarbij producten als dienst of als abonnement worden aangeboden. “Zo kunnen je medewerkers bijvoorbeeld zelf een printer aanschaffen en ontzorgd worden door middel van een inktbezorgservice. Daarbij worden de inktcartridges automatisch naar de gebruiker thuis gestuurd wanneer de huidige bijna op zijn.”

Printoplossingen 2021: Beveiliging

IT-managers vergeten nog wel eens dat de printer ook met het netwerk verbonden is, en zo gevoelig is voor cyberaanvallen. Daarom moeten printers ook goed beveiligd worden.

“Het is daarbij voornamelijk belangrijk dat je de juiste policies hebt draaien, ook als het gaat om een oude printer. Laat geen gat ontstaan in je netwerk, want hackers weten die goed te vinden. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om je firmware en BIOS te updaten.”

Printen in kleur

Een andere trend is dat bedrijven steeds vaker in kleur willen printen. “We zien dat de vraag naar printen in kleur toeneemt. Wanneer je bijvoorbeeld grafieken print, kun je in zwart-wit helemaal niet meer onderscheiden wat er staat. Dan moet je het nog eens printen, maar dan in kleur, dat is natuurlijk zonde en slecht voor het milieu.” 

Over het algemeen is printen in kleur natuurlijk iets duurder, maar het verschil wordt bij de nieuwe printoplossingen in 2021 steeds kleiner. 

Printoplossingen 2021: Duurzaam printen

Bij printoplossingen voor 2021 denk je misschien niet direct aan duurzaamheid, maar dit is wel degelijk een belangrijk thema. “Oudere printers hebben vaak een stuk meer energie nodig dan nieuwe varianten. 

Dat kun je vergelijken met oude en nieuwe auto’s”, vertelt Jeroen. “Een oude auto is ook vaak vervuilender en duurder in gebruik.” Nieuwe printers worden tegenwoordig zo ontworpen dat ze zo min mogelijk energie en inkt verbruiken. Maar er wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met hoe goed het apparaat te repareren en recyclen is. Zodat de hele printcyclus duurzaam is. 

Tip: in dit artikel lees je waaraan je een duurzaam apparaat herkent

Lees ook