Soepel overstappen op Windows 10 met deze tips

Je wilt met je bedrijf overstappen op Windows 10. Maar waar begin je? Wat moet je vooral niet vergeten? Hoe test je vooraf je systemen? En wat als er iets toch niet werkt? Met deze tips ben je op alles voorbereid.

We schreven het al eerder: 2019 wordt het jaar waarin je ‘moet’ overstappen op Windows 10. Belangrijkste reden? Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de beveiligingsupdates voor Windows 7 en in 2023 met die van Windows 8.1. Voor bedrijven die nog willen overstappen op Windows 10, begint de tijd nu echt te dringen. Zeker als je nu nog Windows 7 hebt.

Gelukkig biedt Microsoft hierbij ondersteuning in de vorm van (kosteloze) informatie, software en advies. Een overzicht van de belangrijkste tips:

1. Alle informatie op een rij

Microsoft heeft het zogeheten Shift to Microsoft 365-programma in het leven geroepen, om overstappen op Windows 10 te vergemakkelijken. Op deze site vind je allerhande informatie: van de kosten tot aan de specs. En van antwoord op de veelgestelde vragen tot aan een impressievideo. Evenals de contactgegevens van de helpdesk voor de specifieke vragen waar je geen antwoord op kunt vinden.

Check de informatiepagina voor bedrijven of die voor enterprises.

2. Een handige afvinklijst

Waarin verschilt Windows 10 van de vorige versies van dit besturingssysteem? Welke stappen moet ik nemen voor het implementatieproces? Hoe gebruik ik Windows Analytics om te achterhalen of bestaande hard- en software geschikt is voor Windows 10? Allemaal vragen waar deze Engelstalige checklist van Microsoft antwoord op geeft.

Tevens verwijst deze checklist naar de vervolgstappen die bedrijven kunnen nemen voor optimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van nieuwe hardware, het voorbereiden van aanvullende maatregelen wat betreft de security, het synchroniseren van bestanden op de PC en in de cloud, en het mogelijk maken om gebruikersinstellingen aan te passen.

Tot slot vind je in deze checklist de belangrijkste aandachtspunten voor de eigenlijke implementatie. Met een hoofdrol voor Windows Autopilot (waarmee gebruikers de installatie van een nieuw Windows-10 apparaat zonder begeleiding van de IT-afdeling kunnen uitvoeren). Ook de System Center Configuration Manager en Microsoft Deployment Toolkit (beiden bedoeld om Windows 10 op bestaande PC’s te installeren) komen in de checklist aan bod.

Download de quickstart checklist

3. Soft- en hardware testen

Wil je testen of je soft- en hardware geschikt zijn voor Windows 10? Met de gratis evaluatie lab kit kun je een zogeheten virtuele implementatie-infrastructuur bouwen. Oftewel een testomgeving waarin je Office 365 proefdraait en nieuwe scenario’s kunt testen voordat je daadwerkelijk overstapt. Deze kit is alleen in het Engels beschikbaar.

Bekijk de lab kit

4. Uitgebreid stappenplan

Ben je helemaal klaar om met je bedrijf de overstap te maken? Dan kun je bij het Desktop Deployment Center terecht voor een uitgebreid stappenplan. De Engelstalige tekst- en videouitleg leidt je stap voor stap door de migratie van Windows 7 naar Windows 10.

Ga naar het Desktop Deployment Center

5. Cloudoplossingen implementeren

Heb je minimaal 150 Windows-licenties binnen jouw organisatie? Dan kun je gebruikmaken van de FastTrack-diensten van Microsoft. Deze service helpt bij de onboarding en gebruikersacceptatie van Microsoft-cloudoplossingen. Zo biedt FastTrack hulp bij het aanzetten van clouddiensten en het migreren van data. Het is een dienstverlening op afstand, in de vorm van advies, documentatie en tools.

Check de FastTrack

6. Software overzetten

Eén voordeel van de FastTrack-dienst (zie tip 5) willen we apart benoemen. Het gaat om de Desktop App Assure. Deze dienst helpt je om de software die op je huidige desktops draait, over te hevelen naar Windows 10.

Is dat nodig? Waarschijnlijk niet. Volgens Microsoft is 99 procent van alle applicaties compatibel met Windows 10. De dienst is bedoeld voor die overige 1 procent. In dat geval kun je je aanmelden bij FastTrack en zo ook gebruikmaken van Desktop App Assure.

Ontdek de Desktop App Assure

Lees ook: