Hoe tablets de thuiszorg vooruithelpen

Thuiszorgmedewerkers worden steeds vaker met een tablet op pad gestuurd. Hoe draagt dat mobiele device bij aan betere zorg? 5 concrete voorbeelden.

Wassen, helpen bij het aankleden, en medicijnen toedienen. Veel taken in de thuiszorg bestaan uit fysieke handelingen. Toch kan een tablet in de thuiszorg het werk van een thuiszorgmedewerker efficiënter maken.

1. Snel toegang tot dossier

Zorginstellingen werken steeds vaker met een elektronisch cliëntendossier. Via een tablet heeft de thuiszorgmedewerker snel toegang tot het dossier van de cliënt. Dat werkt efficiënter dan wanneer meetwaarden en verslagen in een map worden geschreven die achterblijft op het adres van de cliënt, wat nu nog vaak gebeurt.

2. Zorg op afstand

Met de inzet van een tablet in de thuiszorg is het cliëntdossier ook op afstand te benaderen. Na toestemming van de cliënt kan bijvoorbeeld de huisarts of andere zorgverleners via een beveiligde verbinding gegevens inzien. Daardoor krijgen ze een completer beeld van wat eraan vooraf is gegaan wanneer de cliënt bijvoorbeeld met vage klachten langskomt.

3. Minder papier

Doordat informatie digitaal wordt verwerkt, is er minder papier in omloop. Dat scheelt niet alleen in kosten. Papieren bestanden raken namelijk ook vaak sneller zoek. Bovendien is het overtypen van ingevulde formulieren foutgevoelig. Met een tablet in de thuiszorg wordt informatie bij de bron, de patiënt, digitaal ingevoerd. Dat zorgt voor minder fouten en snellere verwerking van informatie.

4. Efficiënte planning

Een ander voordeel van een tablet in de thuiszorg is dat de planning van personeel wordt verbeterd. Medewerkers hoeven bijvoorbeeld niet eerst naar kantoor, maar krijgen via hun tablet de laatste planning binnen. Bovendien kunnen wijzigingen in schema’s direct tijdens een dienst worden doorgevoerd in de planning.

5. Overleg via videoverbindingen

Ook slim gebruik van videoverbindingen kan de thuiszorg verbeteren. De meeste tablets beschikken over een camera. Daarmee kan bijvoorbeeld een beeldverbinding worden opgezet tussen zorgverleners. Zo kunnen ze op afstand overleggen over situaties zoals het toedienen van medicijnen.

In de toekomst zal in bepaalde scenario’s ook gebruik worden gemaakt van videoverbindingen tussen cliënt en arts. Een cliënt hoeft dan niet voor iedere gesprek naar de zorgaanbieder toe.

Welke tablet in de thuiszorg?

Er is apparatuur op de markt die specifiek is toegespitst op de thuiszorg, zoals de HP ElitePad1000G2. Het beschikt over een afwasbare cover en kan optioneel worden uitgerust met een streepjescode-lezer. Met die scanner kan bijvoorbeeld de uitgifte van medicijnen worden gecontroleerd doordat een zorgverlener de streepjescode op het doosje controleert voordat het medicijn wordt toegediend aan de cliënt.

Lees ook: