Wat zijn de voordelen van 4G en 5G voor jouw bedrijf?

Zijn jouw devices al uitgerust met 4G? Voor smartphones is dit natuurlijk niet nieuw, maar het gebruik op laptops is nog steeds niet standaard. Tegelijkertijd staat de opvolger al te trappelen. Wat zijn de voordelen van 5G?

4G in Nederland

Allereerst beginnen we bij 4G, dit staat voor de vierde generatie van mobiele telecommunicatiestandaarden. In Nederland wordt 4G geregeld door de vier grote providers:

  • KPN
  • Vodafone
  • T-Mobile
  • Tele2

We zijn als klein kikkerlandje wereldwijde voorloper in het uitrollen van deze techniek. Volgens onderzoeksbureau Open Signal hebben alle Nederlandse netwerken een dekkingsgraad van 93% of hoger. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is de dit zelfs meer dan 95%.

Voordelen van 4G voor bedrijven

Het grote voordeel van 4G ten opzichte van 3G is de snelheid. Snel internet zorgt vervolgens weer voor hogere productiviteit. Internetpagina’s hebben immers kortere laadtijden. Het uitwisselen van grote bestanden gaat veel sneller en het is mogelijk om vloeiende HD-gesprekken te voeren door middel van videoconferencing.

4G ingebouwd in een laptop

Zijn je medewerkers veel onderweg? Dan is het ontzettend handig om onderweg te kunnen internetten zonder gebruik te hoeven maken van onbetrouwbare en onveilige WiFi-hotspots. Wanneer je kiest voor devices met een ingebouwde 4G-modem, kan met behulp van een losse simkaart overal 4G worden gebruikt.

Op zoek naar een device met 4G? Misschien is deze geavanceerde Chromebook iets voor jou.

Niet iedere (zakelijke) laptop is geschikt om te verbinden met 4G, dit kan een overweging zijn bij het aanschaffen van nieuwe devices. Goed om te weten: er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende frequenties: 800, 1800 en 2600 Mhz. Je kunt alleen gebruikmaken van 4G als je provider en devices hetzelfde frequentiebereik hebben.

Voordelen 5G voor bedrijven

Over 5G, de opvolger van 4G, is veel te doen geweest. Zo zijn er ook tegenstanders van deze nieuwe generatie mobiel internet. 5G maakt gebruik van fotonica, dit is een techniek waarmee je grote hoeveelheden data kunt verwerken door middel van lichtdeeltjes. Hiervoor moet de provider wel de hogere frequentieband van 3,5 Ghz gebruiken.

Welke voordelen heeft 5G? Uiteraard is het belangrijkste voordeel de snelheid: dit ligt rond de 10 GBps. Als we het vergelijken met 4G, kun je met 5G minstens tien keer zo snel internetten.

Samsung heeft zelfs tests gedraaid waaruit bleek dat je met 5G honderd keer sneller zou kunnen surfen.

Meer voordelen 5G

Verder heeft 5G een veel kortere reactietijd dan 4G. Dit wil zeggen dat het minder lang duurt voordat je device is verbonden met internet. Hierdoor is de verbinding een stuk stabieler.

Een ander voordeel is de bandbreedte: het feit dat je met veel meer apparaten tegelijkertijd op de verbinding kunt. Er is dan ook sprake van veel minder vertraging dan bij 4G. Dat is nog niet alles, 5G kent een erg lage vertraging (latency) en is bijzonder energiezuinig.

Status 5G in Nederland

Op 28 april 2020 liet Vodafone als eerste netwerk in Nederland klanten toe op het 5G-netwerk. Dit betekent niet dat zij ook direct kunnen genieten van alle voordelen van 5G. De snelheid komt nog lang niet in de buurt van de beloofde 10 GBps.

De provider maakt namelijk nog gebruik van bestaande antennes en huidige 4G-frequentiebanden. De 3,5Ghz is namelijk nog niet beschikbaar, deze wordt in 2022 geveild door de Nederlandse overheid.

Lees ook