Zijn jouw werkplekken sustainable? Tips uit de praktijk van Centralpoint

Duurzaamheid staat bij veel organisaties hoog op de agenda. Toch wordt de impact van sustainable werkplekken nog vaak vergeten. Hoe kun je hier stappen in zetten? We spreken erover met Rutger Sneep van Centralpoint.

Een sustainable werkplek? Start met beleid

Volgens Rutger is het belangrijk om te beginnen met het schrijven van een beleid op het gebied van sustainable werkplekken. “Je begint met de vraag wat voor jouw organisatie echt circulaire IT is? Besluit hoe je carbon footprint eruit komt te zien op het gebied van IT.”

In zo’n beleid beschrijf je de doelen van je organisatie, hoe je die wilt gaan bereiken en wat dat mag gaan kosten. Zo’n beleid schrijf je niet alleen met de IT-afdeling of HR-afdeling. Betrek ook de rest van het bedrijf, zo zorg je ervoor dat het breed gedragen wordt.

Is jouw werkplek sustainable vanaf de aanschaf?

Rutger vertelt dat vooral aan de productiezijde veel energie verbruikt wordt. Hij pleit er dan ook voor om vaker tweedehands of refurbished hardware te gebruiken. “Dat levert op termijn een veel minder grote carbon footprint op.”

Hij begrijpt dat veel bedrijven niet staan te springen om gebruikte devices in te slaan. “Dat tweede gebruik zit niet in ons DNA”, vertelt hij. “Dat is logisch, want IT ontwikkelt zich ontzettend snel. Vaak hebben mensen het idee dat een apparaat dan niet meer up-to-date is.”

Toch vindt hij een tweedehands exemplaar vaak een goed idee. “We werken steeds vaker in de cloud, die applicaties kun je gewoon nog gebruiken op een ouder device.”

Lees meer over hoe je een duurzaam device aanschaft voor je medewerkers.

Zorg voor intern draagvlak

Ook hierbij geldt: zorg ervoor dat iedereen binnen de organisatie aan boord is. “We zien dat medewerkers echt mandaat nodig hebben om dit soort keuzes te maken. Managers aan de top willen wel graag sustainable werkplekken, maar dan moet er ook in geïnvesteerd worden.”

Zorg voor een duurzame offboarding en afschrijving

Wat doe je wanneer een medewerker bij je bedrijf vertrekt? Het is zaak om gebruikte devices volledig te wipen, hier wordt namelijk vaak persoonlijke data op opgeslagen. Vervolgens kan een nieuwe medewerker er mee aan de slag.

Is het apparaat aan het einde van de levensduur gekomen? Dan is het belangrijk om deze op een milieuvriendelijke manier af te voeren. Een IT-leverancier als Centralpoint kan je hierbij helpen.

Bij veel organisaties zit het inleveren van hardware wel in het systeem, maar bij bureaus en stoelen op de thuiswerkplek is dat nog niet zo gebruikelijk. “Als je het bureau van thuis inneemt en bij een andere medewerker op de thuiswerkplek kunt zetten, krijgt het bureau ook een nieuw leven.”

Closing the loop

Wil je graag nog meer impact maken op het gebied van sustainable werkplekken? Rutger vertelt over een bijzonder project waar Centralpoint bij betrokken is. “Een aantal jaar geleden werden veel apparaten naar Afrika verzonden om daar een tweede leven te krijgen. Die zijn nu veelal terecht gekomen op de vuilnisbelt.”

Closing the Loop is een organisatie die ervoor zorgt dat de grondstoffen uit de afvalbelt terugkomen naar de EU om gebruikt te worden in nieuwe producten. Bij Centralpoint kun je voor een kleine meerprijs per device meedoen in dit project.”

“Hierbij worden apparaten uit andere werelddelen zoals bijvoorbeeld Afrika gehaald om deze zo op een goede manier te kunnen verwerken en de herbruikbare grondstoffen niet te laten belanden op een vuilnisbelt. Gelukkig maken steeds meer bedrijven maken hier gebruik van.”

Lees ook: