Zo ziet de optimale werkplek eruit die ook toekomstbestendig én veilig is

Voor veel bedrijven is het erg lastig om te bepalen welke richting ze in moeten slaan om de optimale werkplek te faciliteren. Hoe regel je een werkplek die niet alleen toekomstbestendig, maar ook veilig is?

We spreken erover met Rutger Sneep van Centralpoint. Hij vertelt dat medewerkers behoorlijk wispelturig kunnen zijn in hun wensen. “Gebruikers hebben de neiging om bepaalde zaken vandaag ineens belangrijk te vinden, morgen niet meer zo en de dag daarna te verwachten dat het er al is.”

Bepaal je doelen op het gebied van werkplekken

“Onze business consultancy-afdeling doet een assessment en luistert heel goed naar de wensen binnen de organisatie. Welke roadmap heb je, wat is je strategie en wat betekent dat voor de optimale werkplek? Waar bedrijven staan op dit gebied verschilt heel sterk. Dat is ook logisch, want iedereen heeft een ander perspectief op de toekomst.”

Op basis van deze assessment kun je bepalen waar je in gaat investeren. Zorg dat je dit niet te strak vastlegt. “Het is heel goed om te weten waar je heen wilt als organisatie, maar blijf flexibel genoeg om links en rechts bij te sturen.”

De opkomst van de cloud in de optimale werkplek

Volgens Rutger werkt een medewerker met een optimale werkplek in elk geval in een bepaalde vorm met de cloud. “We zien een enorme integratie van Microsoft Teams en Zoom. Het is niet meer weg te denken.”

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. “Sommige bedrijven hebben wel te maken met legacy-software die vanwege kosten, wetgeving of beveiliging niet naar de cloud kunnen verhuizen.” 

“Daarbij moet de cloud nooit doel op zich worden, maar blijft het een middel om je medewerkers of klanten optimaal te ondersteunen. Of en hoe je dit inzet hangt van je bedrijfsvoering af. Daar moet het gesprek dan ook over gaan.”

Hoe faciliteer je veilige optimale werkplekken?

Omdat medewerkers tegenwoordig hybride werken (op kantoor èn thuis), is het belangrijk om nog eens kritisch naar de beveiliging van werkplekken te kijken. Volgens Rutger is het belangrijk om niet alles dicht te timmeren.

“Gelukkig zien we steeds meer bedrijven met een CISO of een andere vorm van security-officers die niet alleen nadenkt over harde kant van security, maar ook de menselijke kant”, vertelt Rutger.

“Bekijk waar het gevaar zit, maar ook wat de gebruiker nodig heeft. Wat moet je bijvoorbeeld doen als een medewerker met een privételefoon bedrijfsbestanden opent? Dan heb je een vorm van managed device nodig. Zorg er ook voor dat je de bedrijfsgegevens op afstand kunt wissen of zorg voor een dubbelle beveiligingslaag.”

Support organiseren voor de optimale werkplek

“Vroeger kwam er alleen een foutmelding als een laptop kapot ging. Tegenwoordig zijn er manieren om te monitoren of er in de toekomst een probleem zou kunnen ontstaan. Dan heeft de klant veel minder last van uitval.”

Hoewel dit voor sommige organisaties al te ver gaat, zijn er ook bedrijven die nog meer monitoren. “Laatst was ik in gesprek met een klant die algoritmes liet draaien om te kijken hoe ze de balancing aan de serverkant beter konden inrichten voor een optimale gebruikerservaring.” 

“Dat zijn heel leuke gesprekken, daar denken we graag in mee. Omdat we bij zo veel verschillende bedrijven komen, hebben we veel kennis van zaken.”

Hoe ziet een toekomstbestendige werkplek eruit op het gebied van hardware?

“Een aantal jaar geleden gingen we er vanuit dat de telefoon onze volledige werkplek zou worden. Dat we die op het bureau zouden leggen en vanuit dat device zouden werken. Inmiddels zie je dat iedereen de laptop overal mee naartoe neemt en via de cloud bestanden kan delen en applicaties gebruiken.”

“Ik verwacht dat het steeds makkelijker zal worden om de werkplek overal te gebruiken.” – Rutger Sneep, Centralpoint.

Keuzevrijheid is belangrijk

Volgens Rutger biedt een toekomstbestendige organisatie gebruikers de mogelijkheid om zelf te bepalen waarop ze willen werken. “Nu zie je al dat gebruikers steeds vaker bepalen waar ze op werken door middel van Choose Your Own Device (CYOD), dat is gebruiksvriendelijker.”

Bij Centralpoint staat de gebruiker altijd centraal, vanuit daar wordt gekeken wat er nodig is om de optimale werkplek te faciliteren. “Daar omheen zitten vier domeinen: het device, het netwerk, applicaties en de infrastructuur om data op te slaan.”

Het omarmen van nieuwe technologie

Een belangrijk kenmerk van innovatieve bedrijven is dat ze technologische vooruitgang met beide handen aangrijpen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van augmented reality. Rutger vertelt hoe dat nu al wordt gebruikt in de praktijk:

“Laatst sprak ik een klant die de Google Glass gebruikt voor zijn monteurs om werkinstructies te tonen zodat medewerkers precies weten wat te doen. Dat zijn geweldige veranderingen.“

“In de toekomst kunnen we wellicht via hologrammen praten in plaats van videobellen, dat is voor je beleving prachtig. Het maakt dan niet meer uit waar je je bevindt.”

Lees ook:

Veelgestelde vragen

Optimale werkplekken inrichten, hoe doe je dat?

De optimale werkplek is niet alleen veilig, maar ook toekomstproof. Hierbij is het belangrijk om huidige technieken als de cloud en samenwerkingstools te gebruiken, maar ook om nieuwe technologie te omarmen. Lees er alles over.

Hoe zien optimale werkplekken eruit op het gebied van hardware?

Hierbij is het vooral belangrijk dat medewerkers zelf kunnen kiezen waar ze mee werken. Dat doe je door een portfolio samen te stellen op basis van persona’s. Lees meer over Choose Your Own Device (CYOD)